Voorkom bouwfouten door goede afspraken

Het is belangrijk om bij het bouwen een goede balans te krijgen tussen risico’s nemen en risico’s afdekken. In de praktijk blijkt dat een behoorlijk lastige opgave, vooral omdat er tussen het prille idee en de uiteindelijke oplevering heel veel handelingen plaatsvinden. Fouten zijn dus zomaar gemaakt. De volgende vijf komen het vaakste voor:
Fouten top 5
De vijf meest voorkomende fouten zijn:
- Plannen zijn onvoldoende toekomstgericht.
- De afspraken zijn onduidelijk.
- De uitvoering wijkt af van de voorschriften van de fabrikant.
- Fouten in de uitvoering worden onvoldoende hersteld.
- Een onderdeel mislukt, bijvoorbeeld de vloer.
De meeste van deze fouten zijn eenvoudig te voorkomen. Veel discussies en conflicten tijdens de bouw van een stal ontstaan door onduidelijke afspraken. Elk gebouw, elke stal is uniek.
Goede afspraken
Door goede afspraken te maken krijgen zowel veehouder als aannemer hetzelfde beeld van het bedrijfsgebouw. Daarvoor zijn goede tekeningen en een goede beschrijving van belang. Ook is het aan te bevelen om onderdelen die zichtbaar zijn, samen in de praktijk te bekijken of te bemonsteren. Het voordeel van goede afspraken is ook, dat ze achteraf te controleren zijn.
De afspraak ‘Op de vloer worden kelderwanden gestort’ is geen juiste afspraak. Hoe wordt deze dan bevestigd? Wat is het doel? Een veel betere afspraak zou zijn: ‘Er wordt een kimstrip type X van merk Y toegepast. Voor het plaatsen van de bekisting wordt de kim met de hogedrukspuit schoongemaakt. Bij oneffenheden in de vloer de kist aan de onderzijde afdichten om uitlekken van water en cement te voorkomen. Hiermee wordt een waterdichte kelder gerealiseerd’.
Het is bovendien van belang om de (montage)voorschriften van de fabrikant te volgen. Alleen dan geeft deze de volledige garantie. In de praktijk gebeurt dat echter niet altijd. Bijvoorbeeld voor het monteren van sandwichpanelen zijn RVS-bouten voorgeschreven en in de overlappen butylband. Het achterwege laten van deze zaken scheelt in de prijs. Een aannemer lijkt dan goedkoper, maar biedt ook minder kwaliteit.
Ook de maatvoering kan afwijken. De dekken lopen deels over de roosters. Het afdekken van het beton gebeurt niet goed. Het is dan zaak dat men kan terugvallen op goede afspraken. Dan is herstel meestal geen knelpunt. Soms kan het niet anders dan dat dit herstel sloopwerk geeft.
Leveringsvoorwaarden
Wijs ook gerust de timmerman erop als hij een fout dreigt te maken. Als een bouwvakker zich zonder valbescherming boven in de staalconstructie bevindt, dan weet iedereen dat dit enorm gevaarlijk is. Wist u overigens dat u mede schuldig aan een ongeluk bent als u niets zegt.
Komen de partijen er samen niet uit, dan kan worden teruggevallen op de juiste leveringsvoorwaarden. Voor grote bouwprojecten is de UAV 1989 gemaakt. De vaker gehanteerde AVA 1992 is eigenlijk alleen voor kleine projecten.
Met het inhuren van deskundigheid wordt de kans op fouten verkleind. Zorg voor een goede voorbereiding, een goed bestek en goed overleg met toezicht tijdens de bouw.
Tekst: Mark de Jong, Christiaan de Ruijter, DLV Bouw, Milieu, Techniek
Beeld: DLV Bouw, Milieu, Techniek