Robuustheid verdwijnt
„Het is duidelijk dat zoals het kenmerk nu wordt berekend, het niet optimaal is”, stelt Liebregts. „Je hebt nu geen beeld bij wat bijvoorbeeld een gemiddelde robuustheid van 100 betekent. We willen een kenmerk hebben, dat voor een boer praktisch werkt.”
Dat de verandering pas voor volgend jaar is gepland, komt voort uit de agenda die de GES-bestuursleden bij de oprichting gezamenlijk hebben opgesteld. „Robuustheid komt daarom in 2013 aan bod, maar het is goed om er nu alvast over na te denken. We moeten een open discussie hebben”, geeft Liebregts als reden om de verandering nu al openbaar te maken.
„Mij is niets bekend”, stelt CRV-hoofdinspecteur Arie Hamoen. „Het GES gaat over de fokwaarden van stieren en wij over het keuren van koeien. Dat zijn twee verschillende dingen. Verder geeft ik er nu geen commentaar op.”
Het verdwijnen van robuustheid is opvallend, gezien de historie van het kenmerk. CRV voerde het kenmerk in, maar werd niet unaniem gesteund door de Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie (NVO), die destijds voor de fokwaardeschatting verantwoordelijk was. Het bestuurslid Gerard Scheepens van KI Samen stapte uit de NVO, omdat ondanks zijn herhaalde verzoeken, robuustheid niet werd afgeschaft. Het voorval leidde uiteindelijk tot de vorming van het GES.
Voordat het GES begin 2010 werd opgericht, was een afgeslankt NVO-bestuur gedurende enkele maanden verantwoordelijk voor de fokwaardeschatting. Dit bestuur schafte het kenmerk robuustheid onmiddellijk af vanwege een gebrek aan transparantie en betrouwbaarheid.
„Dit lag in de lijn der verwachting”, aldus de toenmalige en huidige NVO-voorzitter Jos Hooijer van KI Samen. „Er was geen enkele zakelijke motivatie om het kenmerk in de benen te houden. Het was niet te achterhalen hoe de cijfers tot stand kwamen. Dat het GES het kenmerk nu alsnog afschaft, geeft wel wat een dubbel gevoel. Je hebt uiteindelijk wel je gelijk gehaald, maar was dit het allemaal waard.”
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Susan Rexwinkel