Witrikken domineren in draaimelkstal
Tijdens het melken, oogt de nieuwe draaimelkstal als een kleurig geheel. Witrikken worden afgewisseld door pikzwarte koeien, terwijl ook egaal bruine en zwart- en roodbonte dieren hun ronde maken. „Mijn streven is een volledige Witrik-veestapel”, geeft Bouwe Dooper aan, „maar elke koe die te weinig produceert gaat wel weg, ongeacht de kleurslag”, waarmee meteen duidelijk wordt dat de kost gewoon met melken moet worden verdiend.
Hobby
„De fokkerij op dit bedrijf kun je zien als een uit de hand gelopen hobby”, vertelt Dooper. „Het is niet eenvoudig Witrikken te fokken. Wat veel mensen niet weten, is dat een Witrik geen ras is, maar slechts een aftekening. Ik heb gemerkt dat de aftekening het beste enkelvoudig fokt”, waarmee de veehouder bedoelt dat de kans op een Witrik-nakomeling het grootst is, wanneer slechts één van beide ouderdieren Witrik is.
„Als beide ouderdieren Witrik zijn, krijg je griemels, volledig witte dieren met wat spikkels.” De veehouder schat dat een derde deel van zijn veestapel inmiddels de witrikaftekening heeft. Ook andere exclusieve koeien doen Dooper veel deugd. „Kijk, hier in de jongveestal heb ik een paar muizen”, waarmee de veehouder doelt op enkele vaalbonte pinken.
„Muizen zijn helemaal moeilijk te fokken. Het is echt een treffer, als je er eentje vangt. Toen ik een stiertje ving met een mooie muiskleur, heb ik dat aangehouden. Maar dan nog is de kans op muiskleurige nakomelingen klein.”
„Als je alle rassen mengt, krijg je koeien die helemaal zwart zijn. Van deze koeien krijg je vaak weer de mooiste nakomelingen”’, aldus Dooper. Dat wil niet zeggen dat elk ras ook een kans krijgt op zijn bedrijf. Waar zelfs Schotse Hooglanders worden gebruikt, wil de veehouder geen MRIJ’s of Montbéliardes. „Die zijn me te zwaar en ook de gebruikseigenschappen van Montbéliardes staan me niet aan.”
Voldoende melk
De ene helft van Dooper’s koeien wordt gedekt door eigen stieren, terwijl de andere helft wordt geïnsemineerd, veelal door zwart- en roodbonte Holsteinstieren. „De dieren moeten voldoende melk geven, want ik moet natuurlijk wel gewoon boer blijven. Daarom gebruik ik ook de gangbare KI-stieren van CR Delta. Bij de stierkeuze let ik alleen op gehalten en op bevruchting. Negatieve gehaltenverervers gebruik ik niet.”
Dooper’s 130 koeien produceren gemiddeld7.400 kgmelk uit dt de gemiddelde leeftijd, die tussen de vijf en zes jaar ligt. „De veearts komt hier bijna niet. Ik heb sterk en gezond vee. Veel koeien zijn al een jaar of tien, elf.”
Hoewel Dooper wel CR Delta-stieren gebruikt, staan zijn koeien niet ingeschreven in het stamboek. „Mijn koeien hoeven niet in het stamboek. Ik heb mijn eigen stijl van werken. Ik doe ook niet aan melkcontrole, ik houd niet van die drukte”, zegt Dooper. De veehouder vervolgt: „Ik wil gewoon mijn eigen gang kunnen gaan en iets hebben dat een ander niet heeft.”
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Gerard Burgers