Live-uitzending 29 maart: Biest, beter, best! Praktische tips voor de eerste dagen.
Het belang van biest voor het opbouwen van een goede weerstand bij kalveren is algemeen bekend. Maar welke stoffen er nog meer in de biest zitten, blijft vaak onbelicht. Dierenarts Pleun Penterman gaat tijdens de live-uitzending dieper in op de samenstelling van biest. Maar niet alleen de samenstelling, ook het ‘schoon’ aanbieden van biest is bepalend voor een goede start van de opfokfase. Welke gevolgen het aanbieden van ‘vieze’ biest heeft voor de weerstand en gezondheid van het kalf, wordt duidelijk tijdens de uitzending van 29 maart.
Biestmelk en transitiemelk
In de dagelijkse praktijk worden veehouders gestimuleerd binnen vierentwintig uur zoveel mogelijk biest van goede kwaliteit aan te bieden aan het kalf. Vanaf de tweede of derde stappen de meeste veehouders over op het verstrekken van kunstmelk. Jurgen Verheijen legt uit waarom het belangrijk is ook na de eerste dag gebruik te blijven maken van moedermelk. Deze melk bevat nog heel veel goede bouwstoffen, die het kalf ondersteunen bij het opbouwen van een goede weerstand. Het toevoegen van biestpoeder aan de transitiemelk verhoogt de kwaliteit van de melk en biedt kalveren extra ondersteuning bij het opbouwen van hun weerstand. Tijdens het webinar presenteert Verheijen de eerste resultaten van een praktijkproef met biestpoeder.
Hygiëne als sleutel voor succes
Penterman en Verheijen wijzen beiden op belang van een goede hygiëne rondom het afkalven en het winnen en verstrekken van biest. Deze maatregelen kunnen helpen de resultaten van de kalveropfok te verbeteren. Meld u hier aan voor de live-uitzending en ontvang tips en suggesties hoe u zonder investeringen de kalveropfok naar een hoger plan kunt brengen.
Ervaringsdeskundige
Niels Ruijter, melkveehouder in Hippolytushoef, kwam twee jaar geleden in contact met Jacob Bakker, adviseur bij Quality Calf. Diarree en achterblijvende groei zorgde voor veel frustratie tijdens de kalveropfok. Bakker benoemde al tijdens het eerste bezoek een aantal verbeterpunten waar Ruijter direct mee aan de slag kon, zoals het meten van de biestkwaliteit en het monitoren van de hoeveelheid biest die het kalf binnenkrijgt. Andere punten waar Ruijter mee aan de slag ging, waren: het reinigen van de dumpemmers, het vervangen van de speenemmers en het verbeteren van de huisvesting van zijn kalveren. In de live-uitzending vertelt Ruijter wat al deze inspanningen hem hebben opgeleverd.
Live deze uitzending volgen? Klik hier en meld u aan!
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Bronnen: MSD Animal Health, Quality Calf