Aansturen mestschuif op basis van ammoniakconcentratie roept nog veel vragen op
De mestschuif, in de onderzochte stallen, maakte iedere twee uur een ronde door de stal. Op het moment dat de gemeten ammoniakconcentratie boven de referentiewaarde van 0,6 parts per million (ppm) lag, ontving de schuif een signaal om een extra ronde te maken. Dit verliep in een aantal gevallen probleemloos, maar bracht tegelijkertijd ook nog veel onvolkomenheden aan het licht. Zo kwam de verwachte daling van de ammoniakconcentratie niet tot uitdrukking in de resultaten.
Techniek nog niet klaar voor de praktijk
Een mogelijke verklaring hiervoor is volgens Connecting Agri & Food dat de gebruikte sensoren moeite hadden met het meten van lage ammoniakconcentraties op vier meter hoogte. Een aanvullende meting op roosterniveau zou kunnen helpen om een beter inzicht te krijgen in het effect van de maatregel op de ammoniakconcentratie in de stal. Ook bleek tijdens de uitvoering van de proef dat de dakconstructie, veebezetting en windsnelheid veel invloed hadden op de uitkomsten van het onderzoek. Conlusie: de toegepaste techniek moet verder ontwikkeld worden voor deze kan worden toegepast in de praktijk. Tegelijkertijd moet er aanvullend onderzoek worden gedaan naar het optimale aantal schuifbewegingen per uur.
Sensoren
Eén van de problemen waar de onderzoekers tegenaan liepen was dat het signaal van de sensoren niet altijd op de juiste manier door de procescomputer werd verwerkt. Een melding van een te hoge concentratie ammoniak zorgde er in de standaardronde voor dat de schuif stil kwam te liggen en pas weer in beweging kwam wanneer de volgende standaardronde aan de beurt was. Zelfs hoge ammoniakconcentraties, die in de tussentijd werden gemeten brachten de schuif niet in beweging. Een ander opvallend gegeven was dat wanneer de ammoniakconcentratie langere tijd boven de referentiewaarde van 0,6 ppm bleef, dat voor de schuif geen signaal was een extra ronde te maken. Daarvoor moest de gemeten concentratie eerst zakken tot onder de referentiewaarde. De onderzoekers stellen dan ook voor aanvullend onderzoek te doen naar de invloed van de plaats en de hoogte van de sensor op de emissieberekeningen.
Het project ‘Integraal sturen van ammoniakemissie in melkveestallen’ is mede mogelijk gemaakt door ‘Landbouw Innovatie Noord-Brabant’. Het hierboven beschreven onderzoek vond plaats van medio 2019 tot eind 2020.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Smart farming