EU versoepelt BSE-regels
Dit staat te lezen in een nog onofficieel document van het permanente EU-comité voor Voedselveiligheid en Diergezondheid. De maatregel geldt voor 22 lidstaten, waaronder Nederland en België. Uitzonderingen zijn Polen, Tsjechië, Slowakije, Bulgarije en Roemenië, omdat deze landen niet aan de BSE-regels voldoen en niet kunnen aantonen in hoeverre de BSE-epidemie is verminderd.
De nieuwe regels gelden voor runderen die in hetzelfde land zijn geboren en die voor menselijke consumptie geslacht worden, of worden gedood tijdens ruiming in het kader van ziektebestrijding en geen klinische ziekteverschijnselen vertonen. De leeftijdgrens van 48 maanden blijft echter bestaan voor runderen die worden aangeboden voor noodslachtingen of waarvan de doodsoorzaak onbekend is.
Risico klein
Het EU-comité voert deze aanpassingen door na verzoeken van verschillende lidstaten voor een herziening, onder meer van Groot-Brittannië. Ook heeft het comité de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA gevraagd te onderzoeken in hoeverre de BSE-regels versoepeld kunnen worden zonder risico’s voor de volksgezondheid. De EFSA concludeerde dat in 22 lidstaten het aantal BSE-gevallen en de risico’s inmiddels zo klein zijn, dat de regels versoepeld kunnen worden.
De verwachting is dat bij een leeftijdsgrens van 72 maanden minder dan één BSE-koe niet opgespoord wordt. Als in 2013 de verplichte test komen te vervallen, verwacht de EFSA dat er ook minder dan één BSE-koe niet ontdekt wordt. De conclusies van de voedselautoriteit zijn dan ook dat de risico’s voor de mens verwaarloosbaar zijn als de regels worden versoepeld. De verhoging van de leeftijdsgrens en in 2013 het vervallen van de verplichte test, zorgen voor een geweldige besparing op test- en onderzoeksgelden. In Groot-Brittannië is berekend dat het per jaar zeker één miljard euro bespaart.
Met versoepeling geeft de EU ook aan dat de BSE-epidemie voorbij is. Dat blijkt ook uit de cijfers van het aantal BSE-gevallen in Europa. Het laatste geval in Nederland dateert van begin 2011. Sindsdien is er geen BSE-koe meer ontdekt. Vorig jaar waren dat er twee. In andere lidstaten is eenzelfde beeld te zien. Groot-Brittannië, dat tijdens het hoogtepunt van de epidemie tienduizenden BSE-koeien per jaar telde, heeft in 2011 drie BSE-koeien opgespoord. In totaal zijn er in 2011 wereldwijd dertien BSE-gevallen gerapporteerd.