Forse prijs voor keuringstopper
Met de voorbenen staand in een ligbox lijkt ze nog groter dan ze in werkelijkheid is. Lage Hoeve Champion is een unieke verschijning. Nog maar twee jaar en twee maanden oud meet ze meer dan1,6 meter, toont ze veel natuurlijke upstanding en heeft ze een uitermate lang en vast aangehecht uier. Mensen met verstand van zaken zien direct dat deze vaars een absolute keuringstopper is.
Niet voor niets raadden deskundigen de broers Kooistra aan het dier te kopen. ‘Ze is perfect in balans. Haar kruisligging is ook perfect. Het kruis is hellend, maar de staart ligt er bovenop, waardoor de bovenbouw kaarsrecht is. Ze heeft geen toplijn nodig.’
De fanatieke keuringsliefhebbers Marcel en Marco Kooistra zijn uitermate in hun sas met de aankoop, die plaatsvond toen Lage Hoeve Champion enkele weken geleden afkalfde. Ze hopen er in Zwolle tijdens de HHH-show goed mee te scoren en hun fokkerijbedrijf Kooistra Holsteins zo nadrukkelijk op de kaart te zetten.
Triple Piet paring
Fokker en dorpsgenoot Pieter Lam uit Winsum had al heel lang hoge verwachtingen van Lage Hoeve Champion. Deze zomer viel ze echt op tussen het andere jongvee op de Lage Hoeve, die bekend is van successen op de regionale veekeuring in Bedum. ‘Het Groningse kleigras heeft haar goed gedaan. Ze heeft zich de laatste maanden perfect ontwikkeld. En ze verbaast me telkens weer. Nu ze een paar weken heeft gekalfd wordt ze nog steeds beter.’
Lam maakte drie jaar geleden de combinatie van Champion met een zeer best geuierde dochter (AV 87) van de Amerikaanse uiervererverLa Poe Shark.Hij hoopte met de combinatie de uierkwaliteiten van de moeder te verenigen met het beste type waarmee de stier Champion zich onderscheidt. Naar nu blijkt de perfecte combinatie. ‘Geen triple aAa paring, maar een triple Piet paring’, grapt de fokker.
Hij legt uit waarom hij de beste koe uit zijn veestapel heeft verkocht. ‘Ik heb een aantal voorwaarden gesteld. Toen ze in de belangstelling kwam van vertegenwoordigers werd er geopperd om haar naar Ierland te verkopen. Maar dat wilde ik niet. De belangstelling van de maatschap Kooistra paste me perfect. Ik weet nu heel zeker dat ze goed wordt verzorgd en dat haar keuringskwaliteiten optimaal worden benut.”
„Eventuele successen vergroten ook mijn naamsbekendheid als fokker omdat ze de naam Lage Hoeve blijft behouden. En reken maar dat ik tijdens de HHH-show minstens zo zenuwachtig zal zijn als de broers Kooistra, want ik moet op de tribune zitten.’ Een bewuste keuze dus om zijn beste coryfee van de hand te doen.
Aantrekkende markt
Ook de maatschap Kooistra is weloverwogen te werk gegaan bij de investering van 10.000 euro in Lage Hoeve Champion, die samen met investeerder W. Veenstra is gedaan. ‘Een ander investeert in quotum, wij investeren in fokkerij’, motiveren de broers de aankoop. ‘Het is onze manier van verbreding van de bedrijfsdoelen. Tenslotte drijven alleen dode vissen met de stroom mee.’
Tevreden constateren de broers, die in hun vader Johan de trouwste supporter hebben, dat het tij hen gunstig gezind is. Er worden betere prijzen voor fokvee betaald dan in het verleden, en goed melkvee wordt steeds schaarser. ‘Met ons ruime aanbod van vee kunnen we voorzien in de steeds verder groeiende vraag naar goede kwaliteit jongvee en melkvee. We investeren in genetica die uitblinkt in exterieurkwaliteit. Het gaat tenslotte niet om de laatste liters melk, maar om duurzaamheid. Hoofdzakelijk vee met een Canadese afstamming.’
De laatste jaren verkocht Kooistra Holsteins veel stierkalveren aan Noordduitse KI-bedrijven, die veel met Canadese genen fokken. Ook de Spaanse markt bleek geïnteresseerd in hun donoren, waaronder afstammelingen van het vermaarde Canadese Hannover Hill fokbedrijf en de wereldberoemde stammoeder Comestar Laurie Sheik. Maar de jeugd heeft vooral de toekomst op het bedrijf van de rasechte Groningers. In de weiden van het centrale kleigebied ten noorden van de stad Groningen grazen talenten. Letterlijk en figuurlijk.
Dochters van Talent bijvoorbeeld, een veelgevraagde Canadese exterieurvererver. Andere vaderdieren zijn SeptemberStorm. Stormatic, Dante en ook nog good old Aerostar. Vaak hebben de pinken een aangekochte Canadese donor als moeder. De komende maand worden ze opgestald en gedekt, is de planning.
Bijzondere kalveren
De broers Kooistra beschikken over heel veel jongvee. Op het erf, in de jongveehuisvesting, zijn de kalveren tot een half jaar gehuisvest. Tussen de zwartbonte kalveren in de iglo’s liggen ook roodbonte exemplaren. ‘Roodbonte fokkerij zit in de lift. Momenteel beschikt de roodbonte Holstein veestapel over meer kracht, een heel gewenste eigenschap.’ Bij één van de roodbonte kalveren hoort een heel bijzonder verhaal. Haar moeder is een zestien jaar oude koe, die drachtig is geraakt van een van haar eigen diepgevroren embryo’s.
Alleen met embryo-transplantatie lukte het nog om haar drachtig te krijgen, zoals wel vaker gebeurd. Een ander opvallend kalf bij de jongste dier is een nakomeling van een eigen stier. Deze pikzwarte vroege Nederlandse Stormatic-zoon, inmiddels twee jaar en vier maanden oud, heeft een excellente Design dochter van streekgenoot Koos Stolwijk uit Bedum als moeder en is opgenomen met AV 88 punten. ‘Er is tot nu toe geen KI-belangstelling vanwege de lage Inet-fokwaarde. Maar de eerste kalveren zijn best.’
Op een krijtbord staan alle kalveren genoteerd, met naam, afstamming en geboortedatum. ‘We zijn er zuinig op. De leeftijd is belangrijk om te weten. We willen geen vergissingen maken met de hoeveelheid melk die we dagelijks voeren.’ Het is de kalveren aan te zien dat ze serieus werk maken van de verzorging van het luxe jongvee. De glans ligt er prachtig op, ook al komt de gezondheid van kalveren juist in deze maanden van het jaar vanwege de slechte klimatologische omstandigheden onder druk te staan. ‘Koeien scheren is echt geen overbodig werk. Het is pure noodzaak om de gezondheid van het vee te garanderen.’
De broers hebben er geen hekel aan. Integendeel. Topverzorging van melkvee is hun liefhebberij. Eind november in Zwolle zullen ze beide in de HHH-ring verschijnen. Marco, de oudste van het stel, met Lage Hoeve Champion gaat strijden om de vaarzentitel en Marcel als ‘Young Breeder’, met een pink (V: Rubens), die wordt beoordeeld op voorbrengen, toilet en exterieur. ‘We rekenen nergens op, maar spannend wordt het wel’, besluiten de Groningse fokkers hun verhaal.