Aerius bevat 15.000 hectare niet bestaande stikstofgevoelige natuur
De bijtelling van deze hectares ontstaat doordat Aerius niet goed overweg kan met de gedetailleerde natuurkaarten van de provincies. De natuurkaarten van de provincies worden tot op de vierkante meter nauwkeurig ingetekend. Aerius daarentegen werkt met hexagonen ter grote van één hectare. Zelfs wanneer een hexagoon, maar voor een heel klein deel over een bepaalde habitat valt, wordt de volledige oppervlakte van het hexagoon meegenomen in de stikstofberekeningen. Met als gevolg een toename van de oppervlakte stikstofgevoelige natuur van bijna tien procent.
Rekenpunten binnen en buiten Natura 2000
In het verleden rekende Aerius alleen met rekenpunten die binnen een Natura 2000 gebied vielen. Rekenpunten buiten de Natura 2000-gebieden werden uitgefilterd en weggelaten (bron: Geografische gridfuncties | AERIUS). In de huidige Aerius berekeningen blijft het uitfilteren van rekenpunten buiten de Natura 2000-gebieden achterwege, waardoor de oppervlakte stikstofgevoelige natuur met 15.000 hectare toeneemt. Volgens het RIVM is het wettelijk niet toegestaan hexagonen waarin zich stikstofgevoelige natuur bevindt uit te sluiten van de berekening. De vraag van Staf op welke wettelijke gronden het RIVM de rekenmethode heeft aangepast, is tot op heden niet beantwoord.
Meer piekbelasters
Het bijtellen van deze niet bestaande stikstofgevoelige natuur zorgt ervoor dat de berekende stikstofdepositie van bedrijven op stikstofgevoelige natuur toeneemt, terwijl de emissie van de bedrijven gelijk blijft. Deze niet bestaande natuur zorgt op papier voor een toename van het aantal piekbelasters rondom Natura 2000-gebieden. Staf constateert dat wanneer de rekenpunten buiten de Natura 2000-gebieden worden uitgefilterd, de door provincie ingetekende natuur en de door Aerius meegetelde oppervlakte stikstofgevoelige natuur in hoge mate overeenkomen.
SGP: ‘Berekeningen Aerius moeten op de schop’
Voor de SGP is de publicatie van Staf het zoveelste bewijs dat dat de berekening die binnen Aerius worden gemaakt geen recht doen aan de werkelijkheid. „We hebben keer op keer gezegd dat het maken van berekeningen op hexagoonniveau een nauwkeurigheid veronderstelt die ver af staat van de werkelijkheid. Dat geldt niet alleen voor de enorme onzekerheidsmarge die ermee gepaard gaat, maar ook naar nu blijkt voor het aanzienlijke oppervlak buiten Natura 2000 gebieden dat op deze manier meegerekend wordt. Ik roep de minister op om snel te luisteren naar de commissie Hordijk: maak die berekeningen niet meer op hexagoonniveau, maar eerder op habitatniveau. Dan voorkom je ook het probleem dat Staf heeft aangekaart”, laat SGP-Kamerlid Roelof Bisschop weten in een reactie op de laatste onthullingen van Staf.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Stichting Agri Facts