‘Los voer voor de silo ook in winter bron van bacteriën en schimmels’

In losse maïs voor de silo kunnen bacteriën en schimmels zich tot enkele honderden keren vermenigvuldigen, zo waarschuwde Jan Roothaert, productmanager bij Limagrain. Niet alleen in de zomermaanden, maar ook op een koude winterdag is dit het geval. „Wij als adviseurs kunnen misschien makkelijk praten aan de zijlijn en hoeven het werk niet uit te voeren, maar het is slecht voor de koe en uiteindelijk voor de portemonnee.”
Ook het onderwerken van het vanggewas kwam tijdens de uitzending ter sprake. Een tot twee weken voor het zaaien is misschien praktische, maar het is te laat, zo luidde de conclusie. „Je neemt daarmee 20 tot 30 millimeter vocht voor de plant weg en de mineralisatie van het vanggewas komt te laat op gang voor de maïsplant. Ook kan een te massaal vanggewas als storende laag werken in de bodem.”
Winnaars
Naast het praktische gedeelte was de uitzending vooral bedoeld om de winnaars van het kennisuitwisselingsproject in het zonnetje te zetten. De Maïschallenge is bedoeld voor jonge boeren die lid zijn van de NAJK. . Het was Tim Ubbels uit Jelsum (FR) die zijn maïsteelt het afgelopen jaar volgens de jury het meest voortvarend heeft opgepakt. Met maar liefst één punt verschil ging de Friese melkveehouder er met de hoofdprijs vandoor: een volledig verzorgde studiereis naar de maïszaadproductievelden in de Franse Limagne. Niels van de Wouw uit Biervliet (ZL) werd tweede. De derde prijs ging naar Casper van Oostrum uit Scheemda (GR). De winnaar van de Scholencompetitie werd Het Zone.college uit Almelo.