Groei duurzame en biologische zuivel
Biologische producten groeiden 14 procent en biologische zuivel kende met 28,2 procent de sterkste groei. In absolute cijfers was de omzet van duurzaam voedsel in 2009 1,03 miljard euro en van biologisch voedsel 591,5 miljoen euro. Een jaar later is dat bedrag naar 1,34 miljard euro en 674,2 miljoen euro gegroeid. Het aandeel biologisch voedsel in de totale voedselbesteding steeg van 1,5 procent naar 1,7 procent.
In absolute termen lijkt dat een kleine marge, maar de verwachting is dat de groei nog sterker zal toenemen. Van de totale consumentenbesteding had dagverse zuivel in 2009 een marktaandeel van 3,2 procent en in 2010 was dat naar 4,5 procent gegroeid. Kaas en boter staan op 1,2 procent in 2009 en 2,3 procent in 2010. De totale omzet van biologische zuivel in Nederland bedroeg in 2010 160,5 miljoen euro en in 2009 125,2 miljoen euro.
De groei is vooral te danken aan de dagverse zuivelproducten door de introductie van enkele A-merken in yoghurt en melk. Dun vloeibare zuivel nam toe van 46,7 procent naar 65,1 procent en dik vloeibare zuivel van 45,1 naar 60,2 procent.
In 2009 lag de biologische melkproductie in Nederland op 140 miljoen kg. Buiten Nederland kende Arla in 2011 een groei naar 640 miljoen kg melk. Frankrijk zal in 2011 250 miljoen kg biologische melk produceren en het aantal Franse biologische melkveehouders groeide in de afgelopen jaren met 25 procent. Wereldwijd neemt de productie en afzet van biologische melkproducten toe. Zo maakte Fonterra in Nieuwe Zeeland een groei door van 140 procent in de afgelopen jaren.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Gerard Burgers, Susan Rexwinkel