Krappe melkaanvoer steunt zuivelmarkt
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/03/91/571/friesland_campina_glas-melk_-_vrij_te_gebruiken_mits_voor_commerciele_doeleinden.-detail.jpg)
De melkplas van de 27 EU-landen en Groot-Brittannië groeide in 2020 nog 1,2 procent. Die groei komt nu tot stilstand, ook onder druk van de lagere melkprijzen, hoge krachtvoerprijzen en ruwvoertekorten. Voor het tweede en derde kwartaal van dit jaar verwacht de bank wel weer een geringe groei in de melkaanvoer, in het weideseizoen, van 0,9 en 0,6 procent in de EU.
Ook wereldwijd neemt de groei in de melkaanvoer af. De 7 grote zuivelproducerende landen leverden in 2020 nog 1,6 procent meer melk dan het jaar ervoor; voor aankomend jaar wordt een groei van 1,1 procent verwacht. De krappere melkaanvoer biedt ruggensteun aan de zuivelprijzen, aldus de bank.
Die lopen vanaf januari dan ook weer op. Voorraden bleken kleiner dan verwacht, waardoor de prijzen voor mager en vol melkpoeder en boter met 5 tot 7 procent stegen. De kaasprijs blijft nagenoeg stabiel. „Het vliegwiel draait weer, omdat het melkaanbod de markt niet meer overspoelt”, aldus zuivelanalist Richard Schepers. “Vergeleken met het laatste kwartaal van 2020 is de markt binnen en buiten Europa duidelijk aangesterkt.”
Foodservice
Hoewel de zuivelprijzen in de tweede helft van vorig jaar – ondanks de tweede lockdown – heel stabiel bleven, blijft het wel de vraag wat er vanaf de tweede helft van dit jaar gaat gebeuren. Naar verwachting zullen dan de foodservicekanalen in Europa geleidelijk aan weer open gaan, als de vaccinatiecampagnes goed op stoom komen. De aanvoerpijpleidingen moeten dan weer worden gevuld, wat tot een kortstondige prijspiek kan leiden. Echter, de heropening van de foodservicekanalen zal met horten en stoten gaan, verschillend per land en per sector, verwacht Schepers.
De vraag is ook wat het voor de retail gaat betekenen, die een deel van de weggevallen consumptie uit het foodservicekanaal heeft overgepakt. Niettemin verwacht de Rabobank een herstel van de van de economische activiteit, met het versoepelen van de coronamaatregelen. Anderzijds zal ook (wereldwijde) overheids-coronasteun worden uitgefaseerd, wat weer een risico inhoudt.
![Foto van Gineke Mons](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/77/694/gien_nov_2022.150x150.jpeg)
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: FrieslandCampina
Bron: Rabobank