Weidegang belangrijk voor Cono Kaasmakers
Cono Kringloop-Kompas
Eind 2010 introduceerde Cono het Kringloop-Kompas. Hiermee wordt per individueel melkveebedrijf in kaart gebracht hoe het bedrijf scoort ten aanzien van het sluiten van kringlopen. Binnen het Kringloop-Kompas speelt de mineralenbalans een belangrijke rol. Data van het bedrijf zijn niet alleen geschikt voor het opstellen van een mineralenbalans, maar ook voor het uitrekenen van de Bedrijfsspecifieke Excretie (BEX), de ammoniakemissie, de broeikasgasemissies en de ecologische voetafdruk (effect op het milieu).
Op basis van die bedrijfsdata kan een uitgebreider duurzaamheidrapport gegenereerd worden. Het aangekochte krachtvoer kan bijvoorbeeld omgerekend worden naar hectares die elders in de wereld nodig zijn geweest en waarop ook milieuverliezen hebben plaatsgevonden.
Geschiedenis
CONO Kaasmakers werd in 1901 opgericht. In de tijd dat meer coöperaties het levenslicht zagen. Melkveehouders uit een aantal dorpen besloten samen te werken in een coöperatie om zo niet langer afhankelijk te zijn van handelaren met houdbare producten als kaas. In Noord-Holland waren diverse kleine zuivelcoöperaties actief en in 1947 besloten drie Noord-Hollandse kaasfabrieken samen te werken; Concordia uit Oudendijk, Ons Belang uit Middelie en De Tijd uit Beemster. Zij vormden samen de coöperatie “De Combinatie”.
In 1950 sloot de kaasfabriek Neerlandia uit Stompetoren zich hierbij aan. In 1962 sloot de fabriek in Oudendijk zijn deuren en in 1970 de fabriek in Middelie. In 1990 is de coöperatie CONO Kaasmakers samen gaan werken met de coöperatie CFM De Vechtstreek (CFM staat voor Cooperatieve fabriek van melkproducten). Door deze samenwerking produceerde CONO Kaasmakers kaas, boter, melk- en weipoeder op locaties in Beemster, Ommen en Stompetoren.
In 1999 is er een juridische fusie geweest waardoor de coöperatie Ommen de Vechtstreek is opgegaan in CONO Kaasmakers. In 1996 is de fabriek in Ommen zelfstandig geworden en draagt sinds die tijd de naam Hyproca Dairy. De ambachtelijke kaasproductie is geconcentreerd in Westbeemster nadat op 26 juni 2007 de laatste kaas is gemaakt in Stompetoren.