Nog niet veel groenbemester ingewerkt
„Langer wachten vergroot de kans op een massaal gewas dat niet goed of te laat verteert en mineraliseert.” Regio Oost Limagrain vertegenwoordiger Ludwig Oevermans heeft er geen duidelijke verklaring voor dat er nog niet veel groenbemester is ingewerkt. “Als er nog niet zoveel staat wordt er misschien geredeneerd dat het wel goed komt als na 15 maart met de bouwlandinjecteur bemest mag worden.”
Midden volgende week kletsnat
Bovendien is het goed mogelijk dat de grond bij de start van het bemestingseizoen na 15 maart gevoeliger is voor insporing dan nu. Midden volgende week wordt namelijk in heel Nederland 10-20 mm regen verwacht, is de inschatting van het KNMI op dit moment. Tot en met 20 maart loopt het totaal naar verwachting op naar 20-50 mm regen. Waarschijnlijk zwakt het stormachtige kletsnatte weer snel af. Maar volgens Oevermans kun je het risico van aanhoudend kletsnat weer maar beter niet nemen, al komt het niet vaak voor dat (hogere) zandgrond in het voorjaar te nat is om mest op uit te rijden en te bewerken. “Hoe langer je wacht, hoe groter het risico op een massaal gewas als de temperatuur verder stijgt.”
Rogge half april maaien
Vochttekort is een veel groter weerrisico dan de draagkracht van (hogere) zandgrond, in de aanloop naar de maïs zaaiperiode. Dat is ook het belangrijkste bezwaar tegen het maaien van een te massaal geworden vanggewas, direct voorafgaand aan het zaaiklaar maken. Volgens kweekbedrijf KWS is dit risico verwaarloosbaar, als je niet te laat maait. Regio Zuid Nederland vertegenwoordiger Paul van de Biggelaar: „Onze Snelle Lente Rogge”, de naam zegt het al, kun je half april maaien. Het afgelopen jaar is uit onze opbrengstcijfers gebleken dat het dan geen negatief effect heeft op de maisopbrengst.”
Smakelijkheid en verontreiniging
Naar eigen zeggen heeft KWS afgelopen jaar ongeveer 10.000 hectare roggezaad verkocht met de bestemming van voorgewas en groenbemester combinatie in één. Met name in Oost-Nederland is de grote ruwvoervoorraad die er was door de droogte van de laatste jaren verdwenen. Een extra snee smakelijk ruwvoer in het vroege voorjaar is dan mooi meegenomen, al heeft het maaien van vanggewas over de maisstoppel ook het risico dat er grond meekomt, wat juist ten koste gaat van de smakelijkheid.