Kansen voor agrarische samenwerking
Dit artikel is verschenen op alfa.nl
Ontwikkelingsrichting
Veel landbouwbedrijven hebben te maken met het vraagstuk van ontwikkeling op de lange termijn. Voor een deel van de bedrijven is de ontwikkelingsrichting helder. Vaak is er een overnamekandidaat, voldoende rendements- en inkomensperspectief en binnen de geldende regelgeving nog ruimte voor ontwikkeling in wat voor richting dan ook. Er zijn echter ook bedrijven waarvoor de lange termijn ontwikkelingsrichting onvoldoende duidelijk is.
Het niet duidelijk zijn van de ontwikkelingsrichting heeft vaak te maken met zaken als: beperkingen rondom Ruimtelijke Ordening en Milieu, onvoldoende rendementsperspectief voor een volgende generatie, geen bedrijfsopvolger, etc.. Nu hoeft dit op zich voor jouw bedrijf en gezin natuurlijk niet een probleem te zijn. Immers doorgaan met je bedrijf tot “je pensioen” en dan in zijn geheel verkopen is ook een ontwikkelingsrichting!
Samenwerken als ontwikkelingsrichting
Een recente studie van het CBS geeft aan dat 59% van de landbouwbedrijven geen opvolger heeft. Daarnaast kennen we initiatieven als “Boer zoekt Boer” van het NAJK, die ook aandacht geven aan het thema bedrijfsopvolging. In het onderzoek van destijds was één van de conclusies dat volledige samenwerking (samenvoeging van bedrijven) tussen agrarische ondernemers een goede alternatieve ontwikkelingsrichting kan zijn en dat het kansen biedt voor thema’s als continuïteit, inkomensperspectief, bedrijfsopvolging en zeker ook arbeidsplezier.
Kansen en mogelijkheden
Graag delen we met jullie de kansen en mogelijkheden vanuit het onderzoek en deels vertaald naar de ontwikkelingen van vandaag:
- Continuïteit en inkomen van je eigen bedrijf behouden, omdat je door samen te ondernemen opbrengsten kunt optimaliseren en kosten kunt verlagen/verdunnen;
- Via samenwerking de mogelijkheden voor bedrijfsopvolging behouden en ontwikkelen voor een volgende generatie (binnen en/of buiten de familie);
- Duurzaamheidsthema’s zoals meer grondgebonden/regionale landbouw zijn met samenwerking eenvoudiger te realiseren;
- Samenwerking maakt het mogelijk om elkaar als ondernemers op vakmanschap en ondernemerschap te versterken en aan te vullen. Beschikbare arbeid kun je optimaal en naar draagkracht inzetten en onderling verdelen. “Jong en oud” kunnen elkaar aanvullen.
Zijn er dan alleen maar voordelen? Nee helaas niet. Een nadeel dat destijds in het onderzoek naar voren kwam, was het opgeven van volledige individuele vrijheid. Het is echter in de huidige tijdsgeest maar zeer de vraag in hoeverre dit nadeel opweegt tegen de vele voordelen!
Meer weten?
Nieuwsgierig naar het thema “Samenwerken tussen Agrarische ondernemers”? Neem dan contact op met je adviseur van Alfa, met ruim 30 kantoren zijn wij overal dichtbij. Wij vertellen je graag meer over de kansen en mogelijkheden van samenwerken met de bedrijfskundige, fiscale en juridische aandachtspunten van vandaag!
Tekst: Marco te Grotenhuis