Pacht als alternatief voor mestafzet en voeraankoop.
Dit artikel is verschenen op alfa.nl
Financiële gevolgen
Voordat je een besluit neemt over het wel of niet aangaan van de pachtovereenkomst is het goed om in beeld te hebben wat voor financiële gevolgen dit voor jouw bedrijf heeft. Hierbij moet je de opbrengsten (voeropbrengst, betalingsrechten, minder mestafzet, etc.) afwegen tegen de kosten (pachtkosten, teeltkosten, loonwerk, eigen arbeid etc.). In de praktijk zien we dat met name bij gronden gelegen op grotere afstand van het bedrijf de kosten voor loonwerk sterk kunnen stijgen en dat daardoor het aankopen van ruwvoer en mest afzetten een goed alternatief kan zijn.
Mestwetgeving
Mocht je een pachtcontract willen opzeggen is het belangrijk om eerst goed in beeld te hebben wat dit voor gevolgen heeft voor jouw mestdossier en teeltplan. Door de Wet grondgebonden groei melkveehouderij kan het in de praktijk voorkomen dat er namelijk koeien afgevoerd moeten worden mocht je pachtgrond afstoten. Andere gevolgen kunnen zijn dat het niet meer mogelijk is mest via boer-boer transport af te voeren of dat je niet meer voldoet aan de voorwaarden voor derogatie in geval je ook maïs teelt. Stel dus een bemestingsplan op, zodat je van tevoren weet wat de gevolgen zijn mocht je minder grond in gebruik hebben.
Lange termijn
Een grondgebonden bedrijfsvoering, dat is één van de hoofdlijnen van het nieuwe mestbeleid (link). Al jaren zien we deze wens terug in de wet- en regelgeving rondom de melkveehouderij. Het is goed om hier rekening mee te houden bij jouw keuze. Met name veehouders met een groot mestoverschot moeten ook op deze kortstondige pachtovereenkomsten zuinig zijn. Ook al zijn veel pachtovereenkomsten kortlopend, toch zien we vaak dat deze overeenkomsten wel lang in stand kunnen blijven. Het is dus belangrijk om goed contact te houden met de verpachter en op de hoogte te blijven van zijn plannen voor de lange termijn. Zodat je niet op een onverwacht moment wordt verrast door een afname van je beschikbare landbouwgrond.
Pachtovereenkomst
Zowel voor pachter als verpachter raden we je aan de afspraken vast te laten leggen in een pachtovereenkomst. Op deze manier hebben beide partijen beschreven staan welke afspraken er zijn gemaakt. De volgende punten moeten sowieso worden vastgelegd in een pachtovereenkomst: de periode van verpachten/pachten, de kadastrale gegevens, de pachtprijs en het moment van betalen. Daarnaast is het goed om afspraken te maken over betalingsrechten en/of fosfaatrechten. Ook specifieke afspraken kunnen worden vastgelegd, zoals bijvoorbeeld het opleveren van de grond bij het einde van de pacht.
Alfa is dichtbij
Zoals hierboven staat beschreven is de keuze voor het aangaan of opzeggen van de pachtovereenkomst een keuze welke van veel factoren afhankelijk is. Voor advies kun je contact opnemen met de Bedrijfskundige adviseurs van onze vestigingen. Met meer dan 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij.
Tekst: Koos van Eck