Bergmann Royal raapt gras zo vriendelijk mogelijk op
Toenemende belangstelling voor zomerstalvoeren


Voor melkveehouders wordt het steeds belangrijker om zoveel mogelijk eiwit van eigen land te halen. Meer eiwit betekent meer ruwvoer in uw koeien en dus meer melk van het eigen voer. Wie het goed doet, hoeft veel minder krachtvoer en bijproducten toe te voegen. Dit maakt het economisch erg interessant om gebruik te maken van zomerstalvoeren. Het past bij een maximale benutting van gras van eigen land. We zien het aantal melkveehouders dat stalvoeren toepast dan ook toenemen de laatste jaren.
10 procent hoger VEM dan bij inkuilen
Toch wordt zomerstalvoeren nog relatief weinig gehanteerd in Nederland. Maar wat is zomerstalvoeren precies? Het gemaaide gras wordt direct met een ladewagen opgeraapt, meestal in één werkgang. Vervolgens wordt dit verse gras direct aan de koeien in de stal gevoerd. Het gras wordt niet ingekuild, en heeft hierdoor veel minder bewerkingen nodig. Dit zorgt ervoor dat de verliezen van voedingsstoffen zoals eiwit minder groot zijn. Het VEM gehalte in vers gras is gemiddeld 10% hoger dan in kuilgras en door de hoge smakelijkheid helpt het bij het verhogen van droge stof opname. Dit zorgt weer voor een hogere melkproductie. Door deze factoren kan er ook flink bespaard worden op de aankoop van onder andere krachtvoer.
Besparen op inkuilen
Een andere kostenpost waarop bespaard wordt, zijn de inkuilwerkzaamheden. Er is tenslotte maar één combinatie nodig die het gras maait, opraapt en in de stal aan de koeien voert. Anders dan bij het inkuilen hoeft het gras nu niet geschud, geharkt, ingekuild en uitgekuild te worden. Vooral in het najaar komt het systeem erg goed tot zijn recht, omdat dit vaak het lastigste gras is om in te kuilen.
Het item stalvoeren wordt steeds interessanter, aangezien meer eiwit van eigen land halen het parool is voor de komende jaren. In 2025 moet minimaal 65 procent eiwit van eigen grond komen. Voor veel bedrijven is stalvoeren daarom zeker in het najaar een serieuze overweging waard!
Voordelen van stalvoeren:
- Meer eiwit van eigen land
- Betere benutting herfstgras
- Meer DS opname per koe
- Meer melk met lagere (kracht)voerkosten
Om het stalvoeren goed uit te kunnen voeren is goede mechanisatie van groot belang. Het stalvoeren gebeurt meestal met een hiervoor geschikte combinatie van frontmaaier, trekker en opraapwagen. Een frontmaaier van Kuhn in combinatie met een Bergmann wagen is hiervan een goed voorbeeld.
Bergmann Royal gebouwd voor zomerstalvoeren
De Bergmann Royal opraapwagens zijn uitermate geschikt voor stalvoeren omdat ze beschikken over een snij- en persrotor om het gewas zo vriendelijk mogelijk zonder beschadigingen in de wagen te laden. De Royal is een vrij compacte wagen met een breedte van 2,42m en een hoogte van 3,75m. Standaard is de wagen voorzien van een 1,94m brede gestuurde pick-up zodat uw gewas schoon en zorgvuldig opgeraapt wordt. De Royal serie is verkrijgbaar in 4 modellen, namelijk de 260S, 280S, 280K en 300K. De modellen hebben een tandemas en een laadvolume van 26.8 tot 30 m3. Het chassis is voorzien van paraboolveren die zorgen voor een optimale stabiliteit en rijcomfort. Hydraulische vering is optioneel. De 260S en 280S zijn standaard voorzien van twee brede doseerwalsen van 900 mm en een derde is optioneel. Doseerwalsen zorgen voor een geleidelijke en luchtige uitdraai van het gewas tijdens het lossen. De bodemketting zorgt ervoor dat er geen gras meer in de wagen zit na het lossen.
Optioneel is een dwarstransportband aan de achterkant van de wagen. Dit maakt de Royal uitermate geschikt voor stalvoeren. De transportband zorgt er namelijk voor dat het verse gras tijdens het lossen direct voor het voerhek gegooid kan worden. De achterklep hoeft hierdoor niet omhoog, de ketting duwt het gras op de band. De voerband is alleen optioneel voor de Royal 260S en de 280S.
Tekst: Reesink Agri
Beeld: Reesink Agri