Fotoserie: Duizenden mollen per seizoen
Samen met z’n vrouw vangt Plant van oktober tot en met bemesten in het voorjaar, mollen. Duizenden per seizoen. Plant zit niet alleen in de Achterhoek, boeren weten hem langzamerhand overal te vinden. Prachtige grond, wijst Plant, die bijna alsof hij zélf een mol is met zijn grote handen begint te graven en direct wormen te pakken heeft. De mollenvanger zegt dat het hier biologische grond van een varkenshouder betreft die eigen voer teelt. „Dat biologische zie je direct aan de hoeveelheid actieve insecten en wormen. De mooiste grond die er is, ook voor mollen dus”, lacht Plant. Dit voorjaar lijken er meer mollen te zijn dan anders. „Na drie droge jaren zijn de wormen dieper gegaan, op zoek naar vocht en voedsel. De mollen gingen mee naar benee. Nu is het weer wat natter, máár echt nog steeds niet op niveau, en hop, de mollen komen ook weer omhoog.”
Klemmen zetten op safe
Boeren sturen de mollenvanger steeds vaker een plattegrondje van de percelen die ze door Plant mollenvrij willen laten maken. Plant rekent voor zijn werk per hectare. Ieder krijgt een contract met een vaste prijs per hectare. „Voor iedereen hetzelfde. Als ik 120 mollen uit 10 hectare vang, krijg ik net zoveel als wanneer ik er maar zeven vang.” De mollenvanger zegt de klemmen niet zuinig te zetten. „Ik speel graag op safe. Ik zet er liever twintig voor het vangen van tien mollen, dan dat ik er acht zet en een week later nog weer twee mollen moet vangen.” Vaak is zo’n perceel dan ook in één keer mollenvrij volgens Plant. Hij rijdt echter sowieso twee weken later nog eens langs voor controle. Omdat hij alle hopen uit elkaar heeft getrapt, ziet hij precies waar eventueel toch nog weer activiteit is.
Fine-tunen in het voorjaar
Deze mollenvanger gaat altijd direct na de maisoogst op pad met zijn quad. „Als ik dan vóór januari overal al ben geweest, heb ik een hoop minder mollen in het voorjaar. Eigenlijk ben ik dan in het voorjaar alleen nog wat aan het fine-tunen”, lacht Plant, die ervan geniet ‘vrij schoon’ het voorjaar in te gaan.
Ooievaars voeren
De gevangen mollen die Plant uit de klem heeft gehaald, laat hij meestal achter in de wei. Een dag later zijn ze altijd al weg. „Want je kunt ooievaars en roofvogels beter dode mollen voeren, dan dat ze de kuikens van weidevogels vreten, toch.”
Witte mollen
Onlangs werd Plant gebeld om in Duitsland te komen vangen. Daar had hij wel oren naar, want het grasland ziet er daar vaak zwart uit van de molshopen. Tót hij er achter kwam dat het vangen van mollen daar verboden is. „Daar krijg je voor elke klem een vette bekeuring.”
In al die jaren heeft Plant slechts twéé witte mollen gevangen. Om precies te zijn; zijn vrouw heeft die gevangen. Tot zijn grote spijt natuurlijk.