Melk blijven lekken na het droogzetten. Wat is de beste droogzetstrategie?
Koeien die na het droogzetten melk blijven lekken. Het is een veelvoorkomend probleem. Deze melkveehouder zette in het verleden de droog te zetten koeien één dag vast, waarna ze nog één dag werden gemolken en werden drooggezet met droogzetantibiotica. Dit ging vrijwel altijd goed.
Het standaard droogzetten met antibiotica is inmiddels verleden tijd. Daarnaast kreeg de veehouder een opdrijfhek, waardoor het nog één keer melken praktisch minder makkelijk uitvoerbaar is. Tegenwoordig zet de ondernemer de koeien alleen tussen twee melkbeurten vast, en zet ze daarna meteen droog. De veehouder meldt dat alle koeien nu gericht worden drooggezet. Koeien met een celgetal van 150 of hoger krijgen antibiotica en koeien onder de 150 cellen worden met Orbeseal, een droogzetter waarbij een prop de tepel afsluit, drooggezet. Dat gaat meestal goed, maar een enkeling blijft toch melk lekken in de droogstand. Het gevolg is een verhoogt risico en verspreiding van mastitis.
De veehouder ziet verder geen verband tussen melkproductie of melksnelheid en het uitlekken van melk.
Herkent u het probleem? Wat zijn uw ervaringen met het droogzetten? En welke droogzetstrategie wordt er toegepast? Hebt u praktische tips? Laat het hieronder weten.