Fotoserie: Nu land onder water zetten in extreem droog Hengelo
Aan het project van het waterschap gaat een geschiedenis vooraf. Acht boeren uit de omgeving van Hengelo trokken vorig jaar aan de bel via een brandbrief aan onder meer de provincie Gelderland en het waterschap. Ook drinkwaterbedrijf Vitens, dat water onttrekt uit het buitengebied van Hengelo (’t Klooster) werd betrokken in de noodkreet.
Actie
Volgens een woordvoerder van ‘De Kloosterboeren’, de acht boeren achter de brandbrief, was de sfeer in het begin wat ijzig. „Een brandbrief is niet niks, maar er zijn inmiddels goede gesprekken gevoerd met alle betrokken partijen. Daar zijn we erg blij mee. Er wordt nu eindelijk actie ondernomen. Op deze manier blijft er voor ons een toekomst in dit gebied.”
Want om dit toekomstperspectief was het de boeren te doen. „En dan niet alleen voor de landbouw, maar ook voor waterwinning en de natuur. Er wordt door waterwinbedrijf Vitens gemiddeld zo’n 15 miljoen liter water per dag onttrokken uit dit gebied. De wortels van bomen zitten diep, maar komen hier in de droge periodes ook niet bij het water.”
Pompen
Waterschap Rijn en IJssel komt nu met het eerste project, door water uit hoger gelegen gebieden op te pompen en met een drainagesysteem over het land te bevloeien. Marjan Heinemans, melkveehouder en eigenaar van het vandaag ondergelopen perceel van 2,6 hectare: „Dit water komt uit de Veengoot, waar pas op 26 december voldoende water stond. We hopen nu op deze manier maximaal te infiltreren." Een van de andere melkveehouders vult aan: „Want op deze hoge zandgronden moeten we het hebben van de eerste en tweede snede."
Vlak voor het groeiseizoen is het moment om de grond wat natter te maken en om zo een buffer op te bouwen voor een drogere periode. Er zijn nog meer plannen voor het droge gebied, van een laag natte klei op het land aanbrengen tot water uit de grote rivier pompen. Want alleen bevloeien is niet genoeg. „Straks hebben we hier een prachtig bevloeiingssysteem zonder water, dat is toch als een nieuwe Mercedes zonder brandstof.”
Tekst: Ruth van Schriek
Na van alles gedaan en gezien te hebben, teruggekeerd naar de Achterhoek. En bijna terug naar de boerderij waar ze opgroeide. Na jaren als eindredacteur voor de kranten en magazines van Agrio gewerkt te hebben, trok ze zelf de laarzen aan. Met camera, pen en papier op weg naar boeren, om met veel belangstelling hun altijd interessante verhaal te horen. En dit bij thuiskomst op te schrijven.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ruth van Schriek