'Ministerie zet' NMV uit bestuurlijk overleg stikstof
Volgens Van Maanen is dit een reactie op het besluit van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond om uit de drie werkgroepen te stappen die waren opgezet om via managementmaatregelen de stikstofuitstoot te reduceren. Dit betreft de drie sporen water bij de mest, minder eiwit in het totale rantsoen en het stimuleren van meer weidegang.
De NMV kwam tot de conclusie dat er weinig met hun praktische input werd gedaan. Het stoort de vakbond dat zij geen gehoor kregen op het verzoek om een kosten/baten-analyse op te stellen, zoals gebruikelijk is voor alle beleidsmaatregelen. Ook ziet de NMV het gevaar opdoemen dat met pilots innovatiegelden die bestemt zijn voor veehouders uiteindelijk bij project- en onderzoeksorganisaties belanden. Nu de werkgroepen op een eind liepen en de uitkomsten naar het Planbureau voor de Leefomgeving gaan voor doorrekening, zag de NMV geen reden meer om nog bij de werkgroepen aanwezig te zijn.
‘Fundamentele missers’
Wel vond de vakbond het noodzakelijk om bij het bestuurlijk overleg aanwezig te blijven. Van Maanen: „In dit overkoepelende bestuurlijk overleg bleven we kritisch hameren op het oplossen van fundamentele missers binnen het stikstofbeleid. Door de weigering om de problemen in het fundament daadwerkelijk op te lossen wordt dit probleem alleen maar groter. We willen een generaal pardon voor de PAS-melders. Dit kan vandaag nog geregeld worden. De ‘oplossing’ die ze nu kiezen, biedt schijnzekerheid."
Van Maanen laat weten dat zij ook op een aantal andere punten binnen het bestuurlijk overleg hamerden. „Het Aerius-systeem is ongeschikt. Commissie Hordijk oordeelde hier al over maar deze conclusie wordt nog steeds terzijde geschoven. Daarnaast ontbreekt de sociaal economische doorrekening van het stikstofbeleid nog altijd. Ook vinden we het onbehoorlijk bestuur dat habitats van Natura2000-gebieden voortdurend worden aangepast, op niet transparante wijze, waardoor de uitkomsten van de Aerius-berekeningen steeds weer andere uitkomsten geven."
Nu de NMV geen inspraak meer heeft in het bestuurlijk overleg, roept de vakbond het ministerie, politici en andere sector- en belangenpartijen op om de stikstofwet te verwerpen en te beginnen om 'de fouten in het fundament' aan te pakken.