Gebruiksnormen voor stikstof en fosfaat definitief vastgesteld
Na enige onduidelijkheid of het demissionair kabinet de voorgenomen wijzigingen op de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet zou doorvoeren, zijn de wijzigingen gepubliceerd in de Staatscourant. De stikstofgebruiksnormen voor de teelt van maïs en gras blijven onveranderd.
Fosfaatgebruiksnormen
Voor de fosfaatgebruiksnormen zijn wel een aantal wijzigingen opgenomen in de nieuwe wet. Zo moeten vanaf 1 januari alle percelen, ondanks dat de bodemanalyses vier jaar geldig blijven, elk jaar opnieuw worden aangemeld. Dit was tot op heden één keer in de vier jaar. Grondmonster gestoken tussen 16 mei 2016 en 15 mei 2017 zijn vijf jaar geldig en mogen ook dit jaar nog gebruikt worden voor het vaststellen van de gebruiksnorm.
Voor het vaststellen van de gebruiksnormen voor grondmonsters die gestoken zijn voor 1 januari 2021 mag de veehouder zelf kiezen of hij gebruik maakt van de ‘oude’ fosfaatgebruiksnormen op basis van P-Al of Pw. Of van de nieuwe normen op basis van de gecombineerde fosfaatindicator P-Al en P-CaCl2. Eurofins heeft een rekentool ontwikkeld, die aangeeft welke gebruiksnormen de meeste plaatsingsruimte opleveren. Voor grondmonsters gestoken na 1 januari 2021 gelden de nieuwe fosfaatgebruiksnormen.
En tenslotte vervalt vanaf 1 januari 2021 de aanvullende melding voor de fosfaatklasse arm. Oude meldingen blijven, evenals oude grondmonsters, maximaal vier jaar geldig.
Regels voor monstername
Ook voor het nemen van grondmonsters zijn in de nieuwe wet een aantal wijzigingen opgenomen. Zo moet na een bekalking twee maanden worden gewacht met het steken van een grondmonster. Een bemonsteringseenheid voor het steken van grondmonsters mag maximaal 20 hectare omvatten. En monsters met de fosfaatklasse arm, die zijn gestoken met de W-methode zijn vanaf 1 januari rechtsgeldig. En tenslotte staat in de nieuwe wet expliciet benoemd op welke diepte de grondmonsters gestoken moeten worden. Grasland mag tot 10 centimeter diepte worden gestoken en bouwland tot 25 centimeter. Dit betekent dat, vanaf 1 januari 2021, voor een wisselteelt van gras en maïs twee grondmonsters moeten worden gestoken. Grondmonsters van voor 1 januari blijven maximaal 4 jaar geldig ongeacht de diepte waarop ze zijn gestoken.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: RVO