
Fotoserie: “De koeien zien de Collector als een soortgenoot en zijn er snel aan gewend”

Het aantal gebruikers van de Lely Discovery 120 Collector is de afgelopen jaren in Nederland gestaag toegenomen. De voornaamste redenen voor het aanleggen van een dichte vloer zijn goedkoop bouwen, emissiearm bouwen of beginnen met het vergisten van mest. Voor dat laatste is dagverse mest gewenst, waardoor een roostervloer vaak dicht wordt gelegd met rubber. Veehouder Thijs Broekhuis uit Deurningen is één van de veehouders die om deze reden is overgestapt op een mestrobot voor dichte vloeren: “Wij zijn begonnen met het vergisten van mest en zochten een oplossing om de verse mest op één plek te krijgen. Vooral bij tussengangen en hoekjes maakt de Collector dan een groot verschil ten opzichte van een vaste schuif.”
Mest vergisten en daardoor elektriciteit en warmte opwekken kan economisch interessant zijn voor melkveebedrijven. Een vergistingsinstallatie werkt het meest efficiënt wanneer er constant dagverse mest wordt aangevoerd. Het opslaan van mest in een kelder is daardoor niet heel wenselijk. De Discovery 120 Collector kan van meerdere gangpaden de mest verzamelen en dit dumpen op een vast punt. Hierdoor hoeft er niet aan het eind van iedere gang een opening te zijn over de gehele breedte.
Voor dichte vloeren en combinaties van verschillende vloeren is de mestrobot een topoplossing.
Combinatie automatisch melken
Ongeveer de helft van de Collector gebruikers in Nederland melkt automatisch, de andere helft niet. Vaak ligt een vaste schuif in de weg wanneer wordt gekozen voor automatisch melken. Met de Collector is dit geen probleem. De robot vraagt enkel een elektrisch laadstation en een watervulstation met eventueel een dumppunt op een vaste plek in de stal. Verder volgt de machine routes door de stal en rijdt zo van looppad naar looppad door ook tussengangen schoon te maken. “Met de Collector kun je zelf kiezen waar je in je de stal schoonmaakt”, vertelt veehouder Brand Jan De Haan uit Hemrik. “Zo laten we hem bij het voerhek minder vaak rijden dan achter de boxen.”
Ongeveer 70% van de Collectors in Nederland zijn geplaatst in bestaande stallen. Een deel van de stallen is omgebouwd van roostervloer naar een dichte rubbervloer, maar het grootste deel van de stallen gaf voor vaste schuiven moeilijkheden met wisselende gangbreedtes of looproutes van koeien. “Voor dichte vloeren en combinaties van verschillende vloeren is de mestrobot een topoplossing. Bovendien is het een schone manier van werken”, stelt Jan Souman uit Hattemerbroek.
Belangrijkste reden: geen obstakels
De obstakels die vaste schuiven met zich meebrengen kunnen klauwbeschadigingen voor de koeien opleveren. Denk aan de hoekwielen, kettingen en andere onderdelen die een gevaar vormen voor zowel de koeien als uzelf. Ook de mestpoel die een vaste schuif voor zich uit duwt, verhoogt de kans op klauw- en uiergezondheidsproblemen. Koeien staan tot de hakken in de mest en nemen dit ook mee de ligboxen in. “De mestschuif neemt vaak een hele plas mee”, stelt Ype Reinsma uit Schraard. “Dit is nadelig. Met de mestrobot zijn de poten en staarten van de koeien schoner.” Ook Bert Krips uit Terzool beaamt dit: “De Collector is een mooie machine voor klauwgezondheid. Ik ben verbaasd dat nog niet meer mensen hem hebben.”
Het feit dat er geen kabels en kettingen meer zijn, maakt dat de koeien veel vrijer kunnen lopen.
Verder liet het klantonderzoek zien dat problemen met de mestschuif vaak een reden is om op zoek te gaan naar een alternatief. Geen obstakels in de stal wordt door veehouders als belangrijkste reden gegeven voor aanschaf van een Collector. Het feit dat de Collector de mest opzuigt in plaats van vooruit schuift, gaf voor Arno Bokma uit Scharsterbrug de doorslag om voor de Collector te kiezen. Ook veehouder Siebren Woudstra uit Gersloot ziet dit als een groot voordeel: “Het feit dat er geen kabels en kettingen meer zijn, maakt dat de koeien veel vrijer kunnen lopen. Bij de schuiven was er vaak wat stuk, nu af en toe iets digitaals, maar dat komt minder vaak voor.” Jeroen Bleijenburg uit Kamperveen voegt hieraan toe: “Bovendien is de bediening simpel, als ik zelf buiten de deur aan het werk ben kan mijn vader er ook goed van op aan. Ondanks dat hij eerst wat sceptisch over technologie was.”
Staluitbreiding met dichte vloer vaak goedkope oplossing
Staluitbreidingen vragen om investeringen, en de helft van een stalbouw zit vaak in de grond. Wanneer er voldoende mestopslag beschikbaar is bij de bestaande stal, is uitbreiding met een dichte vloer vaak een goedkope oplossing. De Discovery 120 Collector kan in dat geval mest van de dichte vloer opzuigen en dit meenemen naar het roostervloergedeelte. “Voor nieuwbouw is de Collector een goede keuze aangezien er gebouwd kan worden met een dichte vloer. Dit bespaart het uitgraven van een nieuw kelderkanaal”, geeft veehouder Marcel Tenhagen uit Rietmolen aan.
Tot slot, liet het onderzoek zien dat de helft van de Collector gebruikers in Nederland ligboxen heeft met diepstrooisel. Deze zijn in de meeste gevallen gevuld met bio-bedding, maar ook met stropellets, paardenmest en vlas. Met deze materialen kan de Collector goed overweg.
Graag wil Lely de deelnemers bedanken voor hun feedback.