Zeewier in veevoeding zorgt voor toename melkproductie
Op de Dairy Campus in Leeuwarden werd een praktijkproef uitgevoerd waarbij drie verschillende soorten zeewier, in kleine hoeveelheden, aan het voer van de koeien werd toegevoegd. Bij het laboratoriumonderzoek dat aan de praktijkproef vooraf ging, werd een methaanreductie gemeten variërend van 5 tot 10 procent. In de praktijkproef had het zeewier echter geen effect op de gemeten methaanuitstoot. Ook de voeropname bleef bij het toevoegen van zeewier gelijk.
Stijging melkproductie
Opvallende genoeg had één van de drie soorten zeewier wel een positief effect op de melkproductie. Naast een toename van de melkproductie in kilogrammen werd ook een significant hoger lactosegehalte gemeten, uitgedrukt in grammen per dag. Het vet- en eiwitgehalte bleef in alle gevallen gelijk.
De lage dosering van zeewier in het gebruikte voer wordt genoemd als mogelijke oorzaak van het uitblijven van een meetbaar effect op de methaanuitstoot. In een vervolgonderzoek naar de invloed van zeewier op de methaanreductie zal hier verder onderzoek naar worden gedaan.
Het project ‘Zeewier in een gezonde melkveehouderij’ onderzoekt de praktische toepassing van zeewier in de melkveehouderij. Een breed consortium van bedrijven bestaande uit: BlueO2, LTO Noord, Wageningen Livestock Research, CONO kaasmakers, Hortimare, De Heus Voeders en Greenport Noord-Holland Noord doet onderzoek naar mogelijke knelpunten bij het toepassen van zeewier in de melkveehouderij. Het project draagt bij aan de toekomstbestendigheid van twee agro-sectoren: de melkveehouderij en de zeewiersector. De één is nauw verbonden met Nederlandse tradities, de ander heeft de potentie om de Nederlandse sector van de toekomst te worden. Het verbinden van deze sectoren heeft veel potentieel om positieve synergie te creëren voor economie, klimaat en landbouw.