Veeartsen sturen noodkreet naar SGD en ZuivelNL
De dierenartsen zijn sinds 1 januari 2021 verplicht een uitgebreid BGP en de Officiële Controle op de EU-hygiëne richtlijn uit te voeren. Deze verplichting komt boven op de verplichting op het uitvoeren van een KoeKompas en KoeAlert, welke zijn opgenomen in de leveringsvoorwaarden van de meeste zuivelverwerkers.
Overlap
De overlap tussen beide systemen is zo groot dat de dierenartsen het gevoel hebben dubbel werk te verrichten. Zij zien geen enkele toegevoegde waarde in het naast elkaar bestaan van beide systemen en spreken van een onwerkbare situatie, die zij niet langer kunnen en willen uitleggen aan de veehouders waar zij voor werken. Zij roepen SGD en ZuivelNL op zo snel mogelijk met elkaar rond de tafel te gaan, om samen te komen tot een oplossing die werkbaar is voor zowel de veehouder als de dierenarts. Tenslotte vragen zij ZuivelNL niet te handhaven op het huidige beleid, zolang er geen structurele oplossing is gevonden.
Snelle oplossing nodig
Bij FrieslandCampina zijn ze inmiddels wel begonnen met het handhaven van de nieuwe regels. Dit heeft ertoe geleid dat een aantal leden sinds 2 februari 2021 in de herstelperiode zitten, omdat ze onderdelen van KoeKompas en/of KoeAlert nog niet hebben uitgevoerd. Wanneer hier geen oplossing voor wordt gevonden lopen deze leden het risico dat per 2 maart 2021 de melk niet meer wordt opgehaald of dat zij per 2 maart 2021, 25 procent worden gekort op de garantieprijs.
Voor de bezorgde boeren van FrieslandCampina is de maat vol. Zij willen af van de bovenwettelijk eisen in de leveringsvoorwaarden. Op dit moment zijn een aantal juristen bezig om duidelijk in beeld te krijgen welke rechten en plichten in de leveringsvoorwaarden worden benoemd en of dat aanknopingspunten biedt voor het eventueel aanspannen van een kort geding tegen FrieslandCampina. „We hebben altijd gedacht dat we er samen met de bestuurders wel uit zouden komen, maar helaas is dat niet zo”, aldus Gerard Huttenhuis, één van de bezorgde boeren.