Eerste aaneengesloten Friese weidevogelgebieden in de maak
Als het verdienmodel achter deze grotere aangesloten weidevogelgebieden van 1000 hectare geen structureel karakter heeft maar gebaseerd is op tijdelijke contracten, lukt het zeker ook niet om de eerste pilotgebieden in Friesland snel op te schalen. Dat blijkt uit de toelichting op de stand van zaken rondom het aanvalsplan Grutto, door oud burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden gisteravond tijdens een webinar van het Friese weidevogel kenniscentrum.
Noodzaak grotere gebieden
Hij is samen met oud milieu minister Pieter Winsemius , It Fryske Gea en de Friese Milieu Federatie en Vogelbescherming Nederland, initiatiefnemer van het aanvalsplan Grutto. Dit plan moet er voor zorgen dat de komende jaren 30-40 aangesloten grotere weidevogelgebieden in de zes weidevogelprovincies van Nederland ontstaan. Alleen grotere aangesloten gebieden bieden perspectief om de achteruitgang van de weidevogelstand tot staan te brengen, legde Crone uit. Als slechts een enkele boer meedoet en de omliggende bedrijven niet, is waterpeilverhoging een probleem en lukt het ook niet om grotere aaneengesloten gebieden te creëren.
Er is veel geld nodig om de afwaardering van de grond te vergoeden, als gevolg van de productievermindering door waterpeilverhoging en het beheerregime. Per aaneengesloten gebied van 1000 hectare zijn de kosten op 1,2 miljoen Euro begroot. Maar er is ook veel geld beschikbaar, constateert Crone. De kunst is om de verschillende regelingen effectief te bundelen. „Zoals zo vaak zijn de subsidies op zoek naar een project in plaats van het project naar de subsidies.” Hij rekent er echter op dat het gaat lukken, omdat de politieke signalen op groen staan. Recent zijn enkele moties over het bevorderen van de weidevogelstand met grote meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer.
Extra inkomsten
Ook zijn er extra inkomsten voor de melk en het vlees van de deelnemende bedrijven uit de markt mogelijk. Het verdienmodel voor de boeren die meewerken aan grote aangesloten weidevogelgebieden is niet louter afhankelijk van overheidssubsidies op regionaal, landelijke en Europees niveau. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is akkoord gegaan met de prijsafspraken over de meerprijs van voor de melk, die afkomstig is uit de grotere aangesloten weidevogelgebieden. Ook wees Crone op de CO2 bank die door de Rabobank in het leven is geroepen om de handel in CO2 rechten voor agrariërs te stimuleren. Waterpeilverhoging in veenweidegebieden is bij uitstek een middel om CO2 rechten tot waarde te brengen.