'PlanetProof-pijn gelijk verdelen over deelnemers'

Melkveebedrijf Uit het Broek levert circa 1,9 miljoen kilo PlanetProof-melk. De veehouder is niet blij met de aanzegging dat per 12 maart de extra duurzaamheidstoeslag van 2 cent per liter komt te vervallen. „Je maakt een afspraak met elkaar. En als de verwerking dan niet uit kan, moet je niet een klein aantal boeren eruit schoppen. Dan moet je dat gezamenlijk afwikkelen met alle 700 Planet Proof-boeren, dát is de coöperatieve gedachte.” Hij is ervan overtuigd dat deze groep boeren gezamenlijk die last best hadden willen dragen.
'Vervelend en zuur'
FrieslandCampina's woordvoerder Jan-Willem ter Avest noemt de beslissing 'heel vervelend en ook heel zuur, maar wel de realiteit'. De coöperatie beroept zich op de afspraken in het additionele PlanetProof-contract, waarin staat dat er bij meer vraag kan worden opgeschaald, maar bij een te groot volume ook kan worden afgeschaald. De vraag naar Planet Proof neemt nog steeds wel toe, maar de curve vlakt iets af, geeft hij aan. Over het volume Planet Proof-melk doet het concern geen uitspraken.
Maar als het maar om dertig boeren gaat, op een totaal van meer dan zevenhonderd bedrijven, en er is sprake van vraaggroei: is die pijn dan niet gelijk te verdelen over alle PlanetProof-bedrijven? „Tja, dat is een goede vraag, maar zo staat het niet in de afspraken”, aldus Ter Avest, die aangeeft dat de onderneming dit signaal wel wil meenemen in de evaluatie. „Wij doen echt onze uiterste best om die melk zo goed mogelijk te verwaarden, maar dan nog: de melk van dertig boeren, dat is toch een substantiële hoeveelheid. Als je die niet uit de markt haalt, komen die kosten te laste van alle overige leden.”
Logistiek
De PlanetProof-melkstroom wordt verwerkt in de fabrieken in Maasdam, Rotterdam, Steenderen en Lutjewinkel, en ook bij FarmDairy in Lelystad. De melk gaat in Campina-merkproducten en ook in diverse zuivellijnen onder private label. Waarom de keuze juist is gevallen op deze dertig bedrijven in Twente, kan Ter Avest niet precies aangeven, anders dan dat er gekeken is naar logistieke aspecten.
De Twentse melkveehouder vindt dat argument flauwekul. „De logistieke kosten bedragen tienden van centen, dat is het niet”, volgens Uit het Broek. „In Albergen halen ze straks aan de ene kant van de weg wel PlanetProof-melk op, en aan de overkant niet.”
Aderlating
Voor de veehouder is de opzegging van het contract een behoorlijke financiële aderlating, van 38.000 euro per jaar. „We hebben ook best het nodige gedaan om aan de voorwaarden te voldoen, en dat heeft ook de nodige centen gekost. We hebben hiervoor extra natuurgrond verworven onder ons bedrijf”, geeft hij aan.
Het besluit van de coöperatie betekent dat hij opnieuw moet schakelen. „We zullen moeten opschalen naar meer liters, anders kan het niet uit.” Binnenkort zal de districtsvergadering plaatsvinden. „Het laatste woord is hierover nog niet gezegd”, aldus Uit het Broek.

Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief