Afromingspercentage fosfaat blijft 20 procent, rechten nu wel naar fosfaatbank
Dat heeft demissionair minister Carola Schouten deze week in een brief aan de Tweede Kamer meegedeeld. Het aantal fosfaatrechten in de melkveehouderij is onder het fosfaatplafond gedaald, naar 84,9 miljoen. Maar het totale aantal fosfaatrechten inclusief vleesvee nog niet. De daling is te danken aan de afroming met 20 procent, die met name in de maand december plaatsvond. In die maand werd net als in 2018 en 2019 veruit het meeste verhandeld.
Fosfaatbank en bedrijfsovername
Schouten maakt in de Kamerbrief ook bekend dat ze de afgeroomde rechten niet waardeloos verklaard maar aanwendt voor de fosfaatbank, die zal worden opengesteld voor grondgebonden boeren en jonge boeren die het melkveebedrijf overnemen. De fosfaatrechten worden met loting toegekend, waarbij jonge boeren voorrang krijgen. Tot een openstelling van de fosfaatbank kwam het tot nu toe niet, omdat het aantal fosfaatrechten groter was dan het fosfaatplafond. Ook nu laat de minister nog in het midden wanneer dat gaat gebeuren.
Bij de invoering van de fosfaatrechten in 2018 is de fosfaatbank in het leven geroepen, die aanvankelijk bedoeld voor jonge boeren én volledig grondgebonden bedrijven. Het afromingspercentage was bij de start van de fosfaatrechtenhandel 10 procent maar is tussentijds in de zomer van 2019 verhoogd naar 20 procent, mede vanwege in het gelijk gestelde vleesveehouders, die door een uitspraak van de rechter alsnog rechten toebedeeld kregen. Het ministerie van LNV had vleesveerechten ingetrokken. Sindsdien werd ook een streep gehaald door de afgeroomde rechten.