Studenten ontwikkelen universele standaard voor de warmtelamp
Kalveren worden geboren zonder antistoffen in hun bloed. Deze antistoffen kan een kalf alleen opnemen via de biest. Het is dan ook van belang dat een pasgeboren kalf zo snel mogelijk na de geboorte biest krijgt toegediend. De opname van antistoffen vindt plaats in de eerste 24 tot 36 uur na de geboorte, daarna is de darmwand van het kalf gesloten en kan het geen antistoffen meer opnemen.
Warmtelamp vertraagd het sluiten van de darmwand
Het sluiten van de darmwand verloopt sneller wanneer kalveren zich onvoldoende warm kunnen houden. Pasgeboren kalveren hebben, in hun darmen, een energiebuffer waarmee zij zichzelf twintig minuten warm kunnen houden bij een temperatuur van 15 graden of lager. Door het ophangen van warmtelamp hoeft het kalf minder energie te steken in het op pijl houden van de lichaamstemperatuur, waardoor de energiebuffer langer meegaat. Het sluiten van de darmwand verloopt daardoor langzamer, zodat de kalveren meer tijd hebben om antistoffen op te nemen. Tegelijkertijd zorgt de warmte ervoor dat de kalveren sneller opdrogen en zij nog minder energie nodig hebben voor het op pijl houden van de lichaamstemperatuur. Bijkomend voordeel is dat door het gebruik van de standaard het risico op brand aanzienlijk afneemt.
Gemak en veiligheid
De studenten hebben een enquête gehouden waarin zij veehouders hebben gevraagd naar het gebruik van een warmtelamp. De helft van de veehouders gaf aan dat zij problemen hadden met het veilig en makkelijk ophangen van de warmtelamp. 57 procent van de veehouders zag voordelen in het gebruik van een standaard en was voornemens een warmtelampstandaard aan te schaffen zodra deze op de markt is. Zij kunnen vanaf heden terecht op www.warmtelampstandaard.nl of zij kunnen rechtstreeks contact opnemen met de betrokken studenten via warmtelampstandaard@gmail.com.