Bijna halvering ammoniakemissie door vloer regelmatig te spoelen met water
Dit blijkt uit een onderzoek die is uitgevoerd op de Dairy Campus in Leeuwarden en is opgezet door Wageningen UR in samenwerking met LTO Noord en het Innovatiefonds Dairy Campus. Het project wordt gefinancierd door Ministerie van LNV en ZuivelNL en LTO Noord Fondsen.
Sproeien, sproeien en schuiven, veel water in één keer
Tijdens het onderzoek is de ammoniakemissie van vier mestputten met elkaar vergeleken. In twee van de vier afdelingen is een sproeisysteem gebruikt dat onder het voerhek is gemonteerd. Deze heeft per afdeling zeven sproeiopeningen die de hele mestgang besproeien. Gemiddeld is daarmee 15 liter water per vierkante vloeroppervlak per dag toegediend. Dit werd verdeeld over 72 sproeibeurten van 20 tot 25 seconden (omgerekend 73 liter per dier per dag). In één van deze afdelingen is het sproeien gecombineerd met een roosterschuif die elke twee uur de vloer schoon schoof. Bij een derde afdeling werd in een keer een grote hoeveelheid water toegediend (omgerekend 54 liter per dier per dag). De vierde put werd niet met water behandeld en diende als referentie.
Geen verschil tussen wel of niet schuiven
Het regelmatig spoelen van de vloeren leverde een gemiddelde ammoniakreductie op van 45 procent. Het wel of niet schuiven van de vloer leverde nagenoeg geen verschil op (46 versus 44 procent). De onderzoekers vernamen dat tijdens de behandelingen dat het reductie-effect gedurende de ronden iets toenam.
Het gebruik van water door het vooraf in de kelder toe te dienen blijkt minder effectief. De gemiddelde reductie is met 18 procent een stuk lager dan bij het regelmatig spoelen van de roosters.
Ook reductie bij het uitrijden
Naast de emissie-reductie in de stal, zien de onderzoekers ook het voordeel van verdunde mest tijdens het uitrijden. Dit heeft op het land namelijk ook nog een reducerend effect. Tegelijk zien ze ook de nadelen van het toepassen van veel water. De mesthoeveelheid neemt behoorlijk toe. Dit kan in het stalseizoen leiden tot een tekort aan opslag.
Borging
Naast praktische oplossingen voor extra opslagcapaciteit, is de volgende uitdaging het borgen van de gebruikte hoeveelheid water. Dit moet nog verder worden uitgewerkt.