Krachtvoer blijft duur door krapte op grondstoffenmarkt

De enorme vraag naar maïs vanuit China en de aanhouden krapte op de maïsmarkt drijft de prijs van maïs steeds verder op. De prijs voor tarwe bereikte zijn hoogste niveau in acht jaar. Doordat de Europese voorraden beperkt zijn en Rusland vanaf maart te maken heeft met hoge exportheffingen die de prijs van tarwe verder opdrijven, wordt er op korte termijn geen prijsdaling verwacht. De gerstprijzen zijn in januari behoorlijk gestegen. Het prijsverschil met maïs en tarwe is daardoor flink teruggelopen. De verwachting is dat de markt voor gerst stabiel blijft. De prijzen voor soja zijn de afgelopen twee weken weer wat gedaald, maar blijven onverminderd hoog. De fysieke beschikbaarheid is beperkt en de oogst in Brazilië komt moeizaam op gang. Zonnebloempitschroot blijft schaars en daar lijkt tot de nieuwe oogst in oktober geen verandering in te komen. En ook raapzaadschroot is beperkt beschikbaar waardoor de prijs op niveau blijft.
De hoge prijzen van de grondstoffen drijven de prijzen voor krachtvoer flink op. Bij Farmers4all kost A-brok op dit moment 24,74 euro per 100 kilo, 2 euro meer dan begin december. B-brok kost 28,32 euro en zetmeelbrok 29,00 euro per 100 kilo een stijging van respectievelijk 2,30 en 2,34 euro. Eiwitrijke brok steeg het meest in prijs namelijk van 32,48 naar 35,93 euro per 100 kilo.

Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ruth van Schriek
Bronnen: ABZ Diervoeding, Agrifirm