DSM: Boeren zullen methaanremmer alleen gebruiken als er een duidelijk verdienmodel is
Afgelopen week kwamen DSM en Wageningen UR met resultaten naar buiten van een onderzoek naar de methaanremmer. Daaruit blijkt dat het voeren van het product de methaanuitstoot met 27 tot 40 procent kan verlagen. Melkvee.nl stelde de fabrikant een aantal aanvullende vragen over de effecten op productie en gezondheid, de kosten en wanneer het product verkrijgbaar is op de markt.
Wat zijn de effecten van het voeren van het additief op de melkproductie en de algehele gezondheid van de koeien?
Het onderzoek naar de werking van DSM’s methaanremmer Bovaer op de Dairy Campus in Leeuwarden richtte zich op methaanreductie bij verschillende rantsoenen. In meer tien jaar onderzoek en ontwikkeling van het product zijn er geen negatieve effecten voor de algehele gezondheid of productiviteit van koeien waargenomen. De afgelopen jaren hebben we ruwweg een 40 tal proeven gedaan, waarvan ongeveer de helft met melkvee. In al deze proeven zijn er geen negatieve effecten gezien voor de gezondheid. In tegendeel, we zien een betere propionate/acetate ratio, wat zich regelmatig vertaald in een betere voerefficiëntie, iets hogere eiwit en vetgehaltes of een beter gewicht. Verder hebben we met behulp van smaakpanels de smaak van melk, kaas, en yoghurt getest, zonder bijzondere uitkomsten. Ook heeft een aantal melkproducenten testen in hun fabrieken en labs uitgevoerd. Ook daarbij zijn geen negatieve effecten naar voren gekomen. Verder zijn we begin dit jaar samen met Wageningen UR een vervolgonderzoek gestart gericht op melkproductie. Deze éénjarige proef loopt gedurende een volledige lactatie.
Wat zijn de kosten van het product?
We werken samen met de hele keten om de juiste prijs te bepalen, die de waarde vertegenwoordigt van de milieuwinst die Bovaer oplevert. De prijs voor zuivel en veel andere agrarische producten is momenteel aan de lage kant. Als consumenten willen dat boeren bepaalde zaken anders uitvoeren, moet wij er ook voor zorgen dat die financiële ruimte bestaat bij de boer. We werken daarom actief samen met de zuivelbedrijven en overheden in diverse landen om te zoeken naar een oplossing. We willen dat de boer er iets aan heeft, dat hij/zij beloond wordt voor de milieuvriendelijke maatregelen zoals minder uitstoot en de bijdrage die de boer levert aan de maatschappij met betrekking tot het terugdringen van broeikasgassen en het verder verduurzamen van de sector. Boeren zullen ons product alleen gaan gebruiken als er een duidelijk verdienmodel is voor milieuvriendelijkere melk.
Wanneer komt het additief naar verwachting op de markt?
Het registratieproces loopt. De verwachting is dat de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, red.) eind dit jaar goedkeuring geeft. Daarna kunnen we Bovaer aanbieden aan de markt.