Agractie eist onkosten vergoeding voor boeren
Agractie eist dan ook de toezegging dat boeren de kosten die zij maken voor het nemen van reducerende maatregelen volledig vergoed krijgen. „De portemonnee van melkveehouders is leeg, nog meer lastenverzwaringen zijn niet acceptabel in deze situatie. Wij zullen ons om deze redenen dus terugtrekken uit gesprekken met de overheid over de reducerende maatregelen en roepen de andere sectorpartijen op hetzelfde te doen", stelt Agractie in haar Informatiebericht Stikstof van 1 februari.
Meer duidelijkheid nodig
Het wordt tijd dat er eenduidige en betaalbare regelgeving komt. Zo heeft inmiddels een flink aantal provincies extern salderen opengesteld, terwijl een eenduidig registratiesysteem ontbreekt. Wel constateert Agractie dat een aantal provincies samen met LNV positieve stappen heeft gezet om te komen tot een valide registratiesysteem. Het gegeven dat een aantal provincies overweegt op extern salderen een ‘rode-knop’ in te zetten wordt door Agractie eveneens positief ontvangen. Zij wachten de ontwikkelingen af, maar bereiden zich ondertussen ook voor op het juridisch aanvechten van toekomstige transacties.
Het verhogen van de doelstelling ten aanzien van de stikstofreductie tot 24 procent tussen 2030 en 2035 was voor Agractie een belangrijke reden, om politieke partijen ervan proberen te overtuigen de stikstofwet controversieel te verklaren, helaas zonder succes. Het meest gebruikte argument dat controversieel verklaren in het nadeel van de PAS-melders is, schuift Agractie resoluut terzijde.
Legalisering loopt al
In een Kamerbrief van 24 april 2020 laat de Minister al weten dat zij een budget heeft gereserveerd voor het legaliseren van de PAS-melders. Na het aannemen van die Kamerbrief is de legalisering direct in werking getreden. In oktober heeft het ministerie van LNV aan de belangenbehartigers uitgelegd hoe de route van legalisering eruit zou gaan zien. De stikstofruimte die vrijkomt bij de verschillende opkoopregelingen zal vanaf medio 2021 en in 2022 en 2023 worden ingezet voor het legaliseren van de PAS-melders. „Dit traject is inmiddels in gang gezet en heeft dus niets te maken met het wel of niet controversieel verklaren van de stikstofwet”, aldus Agractie.
Agractie is echter niet te spreken over het ingezette traject, „de looptijd van het traject is te lang en het is onzeker of er voldoende stikstofruimte beschikbaar komt om alle bedrijven te legaliseren”, stelt Agractie in haar Informatiebericht Stikstof van 30 januari. Daar komt bij dat de minister kiest voor een looptijd van het legalisatieprogramma van drie jaar vanaf het moment dat het programma officieel van start gaat. Tot op heden is nog niet bekend wanneer het programma daadwerkelijk van start gaat.
Agractie roep de overheid nogmaals met klem op schoon schip te maken en te komen met voorstellen voor een realistisch en betaalbaar beleid. Belangrijke aandachtspunten daarbij zijn het herzien van de Natura2000 gebieden, het verlagen van de reductiedoelstellingen en het uitvoeren van berekeningen met gevalideerde metingen.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Agractie