De wintermaanden: Hét juiste moment om de uiergezondheid te verbeteren!
De winter is, zeker vergeleken met de warmere zomermaanden, over het algemeen een rustige periode voor de veehouder. De koeien staan op stal, minder koeien kalven af en er zijn gunstige weersomstandingheden. Kortom, de koeien ervaren gevoelsmatig minder stress. Maar, betekent dit gunstige klimaat dat er daadwerkelijk weinig problemen zijn in de veestapel?
De optimale omgevingstemperatuur voor melkvee ligt tussen -5 °C en 18 °C. In de winter hebben koeien over het algemeen minder uiergezondheidsproblemen en zijn de melkwaarden goed. “Dikke melk, zoals we dat noemen; veel liters en met name hoge waarden voor vet, eiwit en lactose,” zegt Robert Koops, veehouder op zijn familiebedrijf in Benneveld. Robert is tevens Specialist Diergezondheid Melkvee bij AHV International. “Voor veel veehouders zijn dit indicaties dat het goed gaat met de koeien en dat er geen actie hoeft te worden ondernomen. In de praktijk zijn echter ook andere resultaten zichtbaar.”
Door koeien op gebied van uiergezondheid en de weerstand juist nu, proactief te ondersteunen, kunnen latere problemen minder (blijvende) gevolgen hebben, of zelfs helemaal worden afgeweerd. Ongemerkt kunnen nu kiemen in de uier zich al nestelen, welke in de warme zomerperiodes een zichtbaar(der) probleem gaan vormen.
Door de uiers nu al op te schonen met het AHV uiergezondheidsconcept speelt u hierop in. Daarnaast is de winter een goede periode om andere managementveranderingen door te voeren. Dit kan, doordat de koeien in de winter weinig andere wisselende factoren hebben en geen stressophoping krijgen op deze manier.
Wetenschap
Door automatisering zijn er veel technologieën op de markt, en in de stal, beschikbaar. Zet deze in, indien aanwezig, want met de kennis en informatie die tegenwoordig van de koeien beschikbaar is, kan doelgerichter en meetbaar worden gewerkt, omdat onregelmatigheden sneller en eerder worden opgemerkt.
Sinds een paar jaar is bekend dat bacteriën met elkaar samenwerken en pas tot actie overgaan als ze weten dat er voldoende andere bacteriën aanwezig zijn om een actie te laten slagen. In de tussentijd “verstoppen” zij zich in een biofilm. De kans op een succesvolle actie is voor de bacteriën het hoogst als de koe een dip heeft in de weerstand, bijvoorbeeld bij afkalven, (hitte)stress, tocht, klauwproblemen of groepswisseling. Bij al deze stressmomenten heeft de koe energiestress, doordat er die dagen te weinig wordt gegeten.
Op deze momenten is het belangrijk dat de weerstand wordt ondersteund en alle goede bacteriën in stand blijven. AHV doet dit door de communicatie tussen de bacteriën te verbreken, waardoor zij de actie zullen staken.
Bacteriën verschuilen zich in een biofilm, een soort slijmlaag wat hen beschermt tegen andere factoren, waaronder het afweersysteem van de koe. Wanneer de bacterie uit de biofilm vrijkomt, bijvoorbeeld door het inzetten van AHV producten, is deze kwetsbaar en kan door het lichaam zelf worden opgeruimd. Wanneer bacteriën in te grote getalen aanwezig zijn, werken zij door onderlinge communicatie samen en kan het lichaam van de koe het niet meer zelf opruimen.
Uitwendig ondersteunen
Robert vertelt: “Ik legde het mijn vader ook uit, hoe belangrijk het is dat de uier opgeschoond wordt, weer gezond is en dat de oorzaak wordt achterhaald. Nu beseffen wij dat op ons bedrijf koeien die een bron zijn, en niet opgeruimd kunnen worden, tijden geen zichtbare verschijnselen laten zien, maar na stress inééns wel. We houden deze koeien daarom zo goed mogelijk gesepareerd, om zo contact met andere gezonde koeien te vermijden. Om een uier optimaal te ondersteunen tijdens het herstel is het gewenst om een uitwendig product op de uier aan te brengen. De AHV Udder Health Cream helpt het uier herstellen door een optimale doorbloeding te bevorderen."
Melkwinst
Een uier met biofilmvorming kan minder melk produceren. Dit wordt veroorzaakt door de ruimte die de biofilm inneemt en door verminderde capaciteit, wanneer de uier al langere tijd onregelmatigheden laat zien. Met een gezonde, opgeschoonde uier wordt meer melk per koe gerealiseerd en heeft de veehouder (in de zomermaanden) meer arbeidsplezier.
Neem contact op met de AHV Specialist Diergezondheid in uw regio voor meer informatie of om gemakkelijk een vrijblijvende afspraak te maken voor advies op maat: Vind uw specialist | AHV International