Goedkoper landbouwgrond pachten tegen extra duurzaamheidsvoorwaarden
Aardpeer is een initiatief van Stichting BD Grondbeheer Stichting Herenboeren NL, Stichting Wij.land en Triodos Regenerative Money Centre, onderdeel van Triodos Bank, en willen een transitie naar een sociale en natuurvriendelijke voedselketen. Aardpeer zet zich in voor bodemgezondheid, biodiversiteit en het verbinden van boer en burger. Dit wil Aardpeer doen door de landbouwgronden voor boeren betaalbaarder te maken en de pachttarieven te verlagen. Hierdoor zouden boeren meer financiële ruimte overhouden om hun bedrijven natuurvriendelijker te kunnen runnen.
Lancering 27 januari
De beweging Aardpeer is nog niet gelanceerd. Dat gebeurt op woensdag 27 januari in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Dan vindt er een online event plaats waarbij prof. dr. Louise Vet, emeritus hoogleraar Evolutionaire Ecologie (en voorzitter van Deltaplan Biodiversiteitherstel) zal spreken. Verder zullen er ook vertegenwoordigers namens de vier initiatiefnemers het online podium betreden. Dit zijn: Kees van Biert (Stichting BD Grondbeheer), Danielle de Nie (Stichting Wij.land), Geert van der Veer (Stichting Herenboeren NL), Ron Geurts (Coöperatie Herenboeren Land van Weert) en Liesbeth Soer (Triodos Regenerative Money Centre). Klik hier voor meer informatie.
Obligatie-uitgifte
Een van de initiatiefnemers Stichting BD Grondbeheer lanceert een obligatielening van 15 miljoen euro om landbouwgronden aan te kopen en te verpachten. Daarbij wordt de pachtprijs niet bepaald door de marktwaarde, maar door het duurzaam voortbrengend vermogen van de grond. Als gevolg hiervan krijgen de boeren financiële ruimte om het bedrijf natuurvriendelijker in te kleden en wordt ‘de vicieuze cirkel van schaalvergroting en intensivering doorbroken’. Deze eerste 'Samen voor grond'-obligaties zijn vanaf 27 januari te verkrijgen via het platform Duurzaaminvesteren.nl.
De obligaties bieden de beleggers naast een vast financieel rendement een maatschappelijk rendement door de bijdrage aan de transitie naar natuurvriendelijke landbouw. Kees van Biert van BD Grondbeheer: „Via de middelen opgebracht door de obligaties wordt landbouwgrond aangekocht, die tegen een bewust lagere pachtprijs dan in de huidige markt, ter beschikking wordt gesteld aan natuurvriendelijke boeren en nieuwe voedselinitiatieven. Dit is voor zover we weten de eerste keer dat een ANBI-stichting via een obligatie-uitgifte de transitie naar een sociale en natuurvriendelijkere landbouw financiert.” Door middel van deze constructie hoopt Aardpeer genoeg landbouwgrond vast te leggen zodat zeven generaties boeren daarop kunnen boeren.
Eerste gronden in gebruik
De eerste gronden die door middel van deze constructie zijn gefinancierd, zijn de nieuwe gronden van biologisch melkveehouder Jaring Brunia in Raerd (FR) en Gerjan Snippe van akkerbourbouwbedrijf Bio Brass in Zeewolde (FL). Deze twee boeren zullen ook op het online event het publiek toespreken. Ook biologisch melkveebedrijf Hoeve Gaastzicht in Rostergaast kan zichzelf een Aardpeerbedrijf noemen en neemt grond aangekocht via de bovenstaande methode in gebruik.
Meer informatie over de 'Samen voor grond'-obligaties voor zowel boeren als beleggers is te vinden op www.duurzaaminvesteren.nl
Tekst: Seb van Dijk
Seb is sinds 2018 redacteur van de Agrio-redactie Politiek en Beleid. In 2017 studeerde Seb af als zowel communicatiedeskundige als journalist aan Hogeschool Windesheim te Zwolle. Deze twee expertises zet hij dagelijks in bij het schrijven van artikelen, diverse coördinerende werkzaamheden en het ontwikkelen van nieuwe media.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Ellen Meinen