Fosfornormen melkveebrok weer omhoog

LTO, NZO, de agrarische accountants (VLB) en diervoederkoepel Nevedi werken sinds 2011 samen aan een optimale benutting van mineralen op melkveebedrijven via de KringloopWijzer. Ze leggen daarvoor jaarlijks afspraken (waaronder de fosfor voernorm) vast in een overeenkomst.
De fosfor normen zijn in 2017 aangescherpt om er voor te zorgen dat de fosfaatproductie in de veehouderij onder het fosfaatplafond kwam. Dit is vanuit de Europese Commissie voorwaarde voor derogatie. Het melkveefosfaatplafond van 84,9 miljoen kilo wordt sinds 2018 niet meer overschreden, mede vanwege de verlaagde fosfornormen voor melkveemengvoer.
Graskuilen
Echter, uit de analyses van Eurofins blijkt dat tevens de fosforgehaltes in graskuilen de afgelopen jaren sterk zijn gedaald. Ook in de eerste helft van 2020 waren de gehaltes erg laag. In combinatie met de teruggeschroefde fosfornormen is hierdoor de veiligheidsmarge voor fosfor in veevoer steeds kleiner geworden. Dit kan tot gevolg hebben dat koeien onvoldoende fosfor kunnen opnemen om de behoefte te dekken, meldt LTO.
Boeren zien zich genoodzaakt om het fosfortekort steeds vaker aan te vullen met mineralen; reden voor de ketenpartijen om de normen met ingang van dit jaar te verhogen. De fosfornorm ligt nu op 4,5 gram per kilo en de maximale ratio tussen fosfor en ruw eiwit is op 2,3 gezet. Hiermee worden gezondheid en dierwelzijn gewaarborgd en blijft ook de fosfaatexcretie onder het plafond.

Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bron: LTO