Weidevogels kun je niet sturen
Wim Terlouw (57) is een echte weidevogelboer, ook al is hem dat niet met de paplepel ingegoten. Sinds 2009 boert Terlouw als enige melkveehouder op het eiland Marken. „Op het bedrijf waar ik eerst boer was, deden we niks aan weidevogelbeheer. Alles wat ik weet, heb ik op dit bedrijf geleerd.”
Desondanks is Terlouw bedreven in het weidevogelbeheer, evenals zijn zoon Tim (22) die in de toekomst graag het bedrijf wil overnemen. „Ons hele bedrijf is ingesteld op het weidevogelbeheer”, vertelt Tim. „Als we een perceel willen maaien, maar we zien dat er weidevogels lopen, dan maaien we het perceel die dag niet. De weidevogels gaan voor.”
Weidevogels komen vaak terug
Van de 63 hectare grasland is 15 hectare grasland met een uitgestelde maaidatum, op 5 hectare wordt extensief gemaaid, en 3 hectare is ingericht als plasdras. Elk jaar rond eind mei bepalen vader en zoon welke percelen ze reserveren voor een uitgestelde maaidatum. „We reserveren bijna altijd dezelfde percelen, omdat de weidevogels vaak op dezelfde percelen terugkomen als het jaar daarvoor”, vertelt Wim. Ze weten ook dat weidevogels zich niet altijd aan het plan houden dat de beide ondernemers van tevoren bedacht hebben. Daarom reserveren ze een paar hectare voor last-minute beheer.
„We probeerden een keer de weidevogels te sturen door op een andere plek plasdras aan te leggen,” vertelt Wim. „Dat werkte deels, want op de nieuwe plek zaten wel weidevogels. Maar ook op de oude plek bleven weidevogels komen. Dus uiteindelijk hadden we juist meer weidevogels, waar we dan ook weer blij mee waren.”
Lees meer over weidevogels in de special Onze Weidevogels die zaterdag 16 januari met de kranten Agraaf, Stal & Akker, Vee & Gewas en Veldpost mee komt. Nog geen abonnee? Vraag dan hier een proefabonnement aan.