'Je vindt niet 1 snipper in het restvoer'
Mts. Duitman-Bergman boert op twee locaties, met het melkvee in Mastenbroek en het jongvee op de locatie in Kampereiland. Het melkvee produceert dik 10.000 liter melk met 3,60 gram eiwit en 4 gram vet op een TMR-rantsoen. “We kochten altijd best veel perspulp, terwijl we het ruwvoer van onze 130 hectare eigenlijk niet meer kwijt konden. Daarom zaaiden we in het voorjaar van 2019 op 2,5 maïsland LG Rialto voederbieten.”
150 ton per hectare
“Het is me echt 100% meegevallen. We hadden goede teeltbegeleiding van Ten Brinke en een akkerbouwer uit de buurt, het is wel ideaal als er iemand meekijkt. Ik vind het een prachtige teelt, die niet al te moeilijk is. Ook de oogst is veel gemakkelijker en minder weersafhankelijk dan bij andere voedergewassen. We haalden een gewogen opbrengst van 150 ton per hectare.” In 2020 werd 5 hectare Rialto gezaaid. “Zo kunnen we mooi vanaf oktober 10 tot 15 kg per koe/dag vers voeren tot april, waarna we weer overgaan op perspulp.”
Bekijk de aanbevolen rassen voederbieten voor 2022 >
Voerkosten leidend
Voor de maatschap zijn de totale voerkosten per liter melk leidend. “Daar passen voederbieten echt perfect bij. Als je een goede opbrengst haalt, kan er qua kosten per kVEM niks tegenop. We rooien de bieten gefaseerd vanaf begin oktober en voeren vers met de voermengwagen. De Rialto’s komen door hun gladde vorm en bovengrondse groei mooi schoon uit de grond. Ik wil geen grond in de pens. We hebben er eigenlijk heel weinig werk aan en er gaat geen biet verloren. Een koe is daarbij gek op voer dat onbewerkt uit de grond komt. Je vindt niet één snipper terug in het restvoer.”
Gewoon proberen
Duitman is overtuigd dat voederbieten bij veel boeren zouden passen die voldoende grond hebben. “Veel boeren hebben wel interesse, maar er is nog veel onbekendheid. Ik zou willen zeggen, probeer het gewoon. Je hebt maar een paar hectare nodig, de grondbewerking kan je zelf doen en met een beetje teeltbegeleiding moet het lukken. In mijn ogen past het in de moderne veehouderij: je benut het langst mogelijke groeiseizoen, haalt enorm veel kVEM van de dure grond en het is supergezond voer!”
Benieuwd naar voederbieten?
- Download de whitepaper voederbieten met alle informatie over teelt, opslag en vervoedering
- Lees ervaringen van andere veehouders
- Vraag je ruwvoerspecialist vrijblijvend om persoonlijk advies: