BBB: ‘Huidige politiek verantwoordelijk voor ‘ontboering’ Nederland’
De BBB wijst met een vinger naar de huidige politiek in wat de partij de ‘ontboering’ van Nederland noemt. De alarmerende cijfers hebben volgens de lijstrekker van BBB alles te maken met wurgende wet- en regelgeving, het gebrek aan toekomstperspectief en gebrek aan waardering. Boeren produceren in Nederland schoner en duurzamer dan waar dan ook en toch schromen sommige partijen niet om boeren dagelijks weg te zetten als milieuvervuilers, dierenbeulen en gifspuiters. „Vind je het gek dat jonge boeren de bedrijven van hun ouders niet meer willen overnemen?”, stelt Van der Plas.
Essentiële rol boer
BBB maakt zich zorgen: “Het behoud van onze land- en tuinbouw speelt een essentiële rol in een leefbaar platteland. Boeren en tuinders zorgen niet alleen voor lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel, maar ook voor het landschap. Zij zijn rentmeesters van de regio, zorgen voor werkgelegenheid, economie, toerisme, recreatie, landschapsbeheer, natuurbeheer en vooral sociale binding op het platteland. Als de boeren en tuinders verdwijnen, heeft dit zeer grote gevolgen voor ons platteland zoals wij dat nu kennen”, zegt Van der Plas.
De huidige politiek is niet in staat gebleken om een duurzame en langjarige visie te maken op de toekomst van de Nederlandse landbouw en van het platteland. Van der Plas: „Het beleid in Den Haag lijkt alleen nog maar te zijn gericht op het opkopen van boerenbedrijven om (stikstof)ruimte te krijgen voor industrie, zonneparken, datacenters en distributiecentra. En dit zijn niet de grote bedrijven, die moeten wijken. Het zijn júist de kleinere familiebedrijven die uit onze groene ruimte verdwijnen.”
Wurgende regels
De partij vindt verder dat de steeds strengere wet- en regelgeving een wurgend effect op boeren heeft en vaak strenger zijn dan in ons omringende landen, waardoor de kosten oplopen .Tegelijkertijd komen goedkopere producten met minder eisen op de Nederlandse markt. „Onze boeren hebben geen gelijk speelveld”, stelt Van der Plas, die ook vindt dat boeren veel te lage prijzen krijgen, terwijl de producten voor veel geld in de winkels liggen . „Voor een kilo varkensvlees krijgt een boer nu rond de 1,15 euro, terwijl ze bij de Albert Heijn op dit moment voor 9,82 euro over de toonbank gaan. Voor een doosje eieren krijgt een boer boer 80 cent. In de winkel betaalt de consument 2,99 euro.”
Breed gedragen plattelandsbeleid
Om het tij te keren en een toekomstperspectief te bieden voor de jonge generatie pleit de BBB voor een stabiel, langjarig, betrouwbaar en breed gedragen plattelandsbeleid met een looptijd van tientallen jaren waarin is vastgelegd wie welke ruimte krijgt in Nederland. Ook wil ze een beperking van de wet- en regelgeving en geen nieuwe wet- en regelgeving zonder dat er ook bestaande wetten en regels worden afgeschaft. Er komt pas nieuwe wet- en regelgeving als de kosten die de ondernemer moet maken, zijn opgenomen in de prijs van de producten. Geen handelsverdragen met landen die niet voldoen aan onze eisen voor voedselproductie. Supermarkten moeten daarnaast geld steken in een fonds van waaruit extra (milieu- en dierenwelzijns)eisen die worden gesteld aan boeren om duurzamer te produceren, worden betaald.
Geen verdozing en verzonneparking
Verder pleit BBB voor voldoende ontwikkelingsruimte voor ondernemers zodat zij hun bedrijf kunnen overdragen aan de volgende generatie. Zo blijven familiebedrijven behouden. „Vruchtbare gronden en het mooie cultuurlandschap op het platteland moeten beschikbaar blijven voor voedselproductie, zodat voedsel voor burgers in de stad en op het platteland lokaal kan worden geproduceerd en geconsumeerd. Geen verdozing en verzonneparking van onze groene ruimte”, aldus Van der Plas.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: BBB