Biologische afbreekbaar plastic niet de oplossing tegen bodemvervuiling
Landbouwplastic is de belangrijkste bron van microplastics in landbouwgrond. Om de schadelijke effecten van plasticophoping in de bodem tegen te gaan, is er biologisch afbreekbaar plastic ontwikkeld. Experimenteel onderzoek naar de effecten van dit plastic op de plantengroei toonde aan dat afbreekbaar plastic een groter negatief effect heeft op de groei van planten dan traditioneel plastic.
Bodembacteriën en waterhuishouding
Een opvallende conclusie, die bij Yueling Qi, promovendus aan de WUR, de vraag opriep waarom het plastic een negatief effect had op de plantengroei. Een tweede experiment toonde aan dat het in de bodem aanwezige plastic de samenstelling van de bacteriegemeenschap rondom de plantwortel sterk veranderde. De invloed van de biologische afbreekbare plastics op de bodembacteriën was groter dan de invloed van de traditionele plastics. Uit hetzelfde experiment kwam ook naar voren dat het plastic zowel de zuurtegraad als de elektrische geleidbaarheid van de bodem beïnvloedde.
In het laboratorium onderzocht Qi de invloed van plastic op de structuur en de waterhuishouding van de bodem. De resultaten van deze proeven toonden aan dat microplastics de wateropname en opslag in de bodem sterk beperkten. Onderzoek naar de weerbaarheid van tarweplanten tegen de fusariumschimmel leverde geen resultaat op.
Voor het vaststellen van de lange termijneffecten van microplastics op de bodem is meer onderzoek nodig, aldus Qi.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Wageningen Universiteit