Ervaring met ijs-accu koeling van Géron in Niehl
Op dit moment houden vader en zoon Géron 525 melk- en kalfkoeien op 225 hectare. De komende jaren willen de melkveehouders doorgroeien naar 800 melk- en kalfkoeien. De ambitieuze plannen worden gefinancierd door een Duitse bank. Ze presenteerden een doordacht plan, waar visie uit spreekt. “We hebben heel helder voor ogen hoe we schaalvergroting voor ons zien”, aldus Jean-Pierre Géron.
De melkveehouders hebben een duidelijke zienswijze, waarbij ze focussen op de prioriteiten van een melkveebedrijf. Ze leggen hun dieren in de watten om tot optimale resultaten te komen. De koeien liggen in diepstrooiselboxen en worden driemaal daags gemolken in een Saturnus binnenmelker van Fullwood Packo.
Op het melkveebedrijf wordt protocollair en gestructureerd gewerkt, waarbij de focus ligt op melken, voeren en het omgaan met personeel. “De rest is bijzaak”, aldus Noël Géron.
Niet alleen het melken gebeurt met een bedrijfszeker systeem van Fullwood Packo. De melkveehouders investeerden ook in ijsbankkoeling van Fullwood Packo. Het principe van dit systeem is dat overdag met zonne-energie ijs wordt gemaakt. Vervolgens wordt met het gesmolten ijswater van +0 graden celcius, de melk uit de melkstal afgekoeld naar 4 graden celcius. De melk uit de koe wordt daarmee direct afgekoeld naar 4 graden celcius en in de melktank gepompt.
Met behulp van zonne-energie koel je de melk op de snelst mogelijke manier met behoud van maximale melkkwaliteit. “Het is een energiezuinig systeem, waarmee we in korte tijd melk terug kunnen koelen. Dit is hét systeem. We hebben geen andere opties overwogen”, vertelt Noël Géron.
De melkveehouders investeren op hun nieuwbouwlocatie in Niehl in zonnepanelen. De staldaken worden voorzien van vele honderden panelen, goed voor 750 kWp. “Met het opwekken van onze eigen stroom zorgen we voor een optimaal rendement”, aldus Noël Géron. De melkveehouders kunnen in Duitsland profiteren van gunstige levervoorwaarden.
De melk van Niehl Dairy wordt met behulp van de ijs-accu van Fullwood Packo teruggekoeld tot 4 graden. Het systeem is zo ingericht dat de melk nooit bevroren raakt. “We gebruiken onze eigen zonne-energie voor de systeem, dat maakt het zo interessant. Het opslaan van energie is een vraagstuk. Met een ijs-accu kunnen we melk continu koelen ”, aldus Noël Géron.
Naast het melkgebouw staan twee grote melktanks, die beide een opslagcapaciteit van 30.000 kilo melk hebben. “Met twee grote melktanks hebben we vast voorgesorteerd op de toekomst”, aldus Jean-Pierre Géron.
De melkveehouders hebben geen omkijken naar de ijs-accu van Fullwood Packo. Het bedrijfszekere systeem draait continu door. De melkveehouders hebben de ijs-accu op een zolder geplaats, tussen de wachtruimte en de binnenmelker.
Voor meer informatie over koeling klik op: https://bit.ly/3buTrlE