Toch forse verlaging van de boterprijs bij Aldi Duitsland
Een paar weken geleden stelde Aldi-Nord voor om de prijs van boter fors te verlagen. Ontevreden boeren gingen toen de straat op en blokkeerden enkele Aldi-distributiecentra. De staking eindigde met de belofte van een gezamenlijke zoektocht naar een oplossing. De Duitse zuivelboeren dachten dat daarmee de kou voorlopig uit de lucht was. Nu heeft Aldi Nord met twee zuivelfabrieken een 56 cent lagere boterprijs afgesproken. De prijs van boter stijgt over de hele wereld, maar Aldi verkoopt boter tegen gedumpte prijzen, zo is nu het verwijt. Dat ergert niet alleen boeren maar ook andere Duitse zuivelbedrijven.
Ontevreden Duitse boeren hebben de afgelopen weken grote demonstraties en blokkades georganiseerd en kregen daarbij zelfs steun van Landbouwminister Julia Klöckner. Ook zij vindt dat de supermarkten moeten ophouden met het stunten met voedselprijzen en dat winkels meer Dúits voedsel in hun schappen moeten leggen. Een woordvoerder van de Duitse boer-en-plattelandsbeweging Landschafft Verbinding (LsV), Uta von Schmidt-Kühl, beticht Aldi van woordbreuk. „De lage boterprijzen die Aldi met sommige melkveebedrijven onderhandelde, zijn een klap in het gezicht voor de melkveehouders", aldus Von Schmidt.
In een reactie zegt Aldi dat het heel gebruikelijk is dat na de feestdagen de vraag naar boter, kaas en zuivel afneemt en dus de prijzen dalen. Aldi speelt de bal terug door de melkveehouders erop te wijzen dat ze die eindejaarsschommeling kennen, maar desondanks veel melk aanbieden.
Ingrijpen overheid nodig
Dit is mogelijk het punt waarop de politiek moet ingrijpen in de vrijemarkteconomie, aldus Barbara Otte-Kinast, minister van Landbouw van de deelstaat Nedersaksen. Otte is voorstander van verdergaande besprekingen tussen politiek, handel, zuivelverwerkers en boeren. „Om oplossingen te vinden, moeten alle marktpartners aan één tafel zitten. We hebben een langetermijnstrategieën nodig ", zegt de minister de deelstaat Nedersaksen.
Een videoconferentie met boeren, zuivelverwerkers, handelaren en supermarkten staat gepland voor 13 januari. LsV laat echter weten dat het onwaarschijnlijk is dat de melkveehouders van LsV zo lang wachten, voor zij in actie komen. Lee, woordvoerder van de LsV, laat weten dat in boerenkringen nu al wordt gezegd dat de magazijnen kennelijk niet voor twee dagen maar voor twee weken moeten worden geblokkeerd.