Franse boer verliest tientallen koeien door verkeerd vastleggen voorpoten in klauwbekapbox
Jarenlang lieten de melkveehouders hun koeien bekappen door een ervaren klauwbekapper. Toen die met pensioen ging, besloten ze zelf een bekapbox aan te schaffen. De bekapbox heeft drie elektrisch aangedreven takels: voor de achterpoten, de voorpoten en de buikriem.
Bij de eerste koppelbehandeling met de nieuwe box legden ze de voorpoten halverwege het pijpbeen vast met het bijbehorende koord, die normaal onder de bijklauwen vastgelegd moet worden. Na tien dagen lieten de eerste klauwen los, vooral de binnenklauwen. Een aantal dieren verloren ook de buitenklauw. De weken daarop volgden veel meer dieren. Opvallend was dat de dieren niet extreem mank liepen en waarschijnlijk niet veel pijn hadden. Toch moesten tientallen dieren vroegtijdig afgevoerd of geëuthanaseerd worden.
Na het uitsluiten van allerlei andere mogelijke oorzaken, werd het fout vastleggen van de voorpoten als hoogstwaarschijnlijke oorzaak gevonden. Dierenartsen stelden vast dat de bloedtoevoer en de zenuwgeleiding naar de klauw door de verkeerde manier van vastleggen werd afgeknepen, die uiteindelijk beschadigden. Het feit dat de zenuwen ook beschadigd waren, verklaart dat de koeien nauwelijks pijn ervaarden.
Rechtszaak
De eigenaren willen de schade van ruim een miljoen euro verhalen op de fabrikant van de bekapbox. De fabrikant (naam niet bekend, red.) had namelijk alleen een Nederlandse beschrijving bij de bekapbox geleverd. De veehouders vinden dat er een duidelijke en meertalige handleiding, met illustraties, bij de box geleverd had moeten worden.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Landbouwleven