Aanvraag derogatievergunning 2021 is opengesteld
Met een derogatievergunning kan een veehouder meer stikstof uit dierlijke mest uitrijden op landbouwgrond. Op zand- en lössgronden in Overijssel, Utrecht en Noord-Brabant en Limburg mag met een derogatievergunning 230 kilogram stikstof uit dierlijke mest per hectare per jaar worden aangewend. Voor de rest van Nederland geldt een gebruiksnorm van 250 kilogram stikstof uit dierlijke mest per hectare per jaar.
Extra voorwaarden
Met ingang van 2021 kent de derogatievergunning één nieuwe voorwaarde, het is niet meer toegestaan het bovengronds uitrijden van mest te combineren met derogatie. Voorwaarden die al langer van kracht zijn, zijn: de gebruikte mest moet afkomstig zijn van graasdieren; veehouders met een derogatievergunning mogen geen fosfaatkunstmest gebruiken; 80 procent van het areaal van de veehouder moet tussen 15 mei en 15 september uit grasland bestaan en boeren die gebruik maken van een sleepvoetbemester moeten er rekening mee houden dat deze alleen gebruikt mag worden bij een buitentemperatuur tot 20 graden celsius.
De kosten voor een derogatievergunning bedragen 50 euro. De vergunning kan worden aangevraagd op de derogatie-pagina van RVO. Meer informatie is te vinden in de nieuwsbrief van RVO en op de pagina met veelgestelde vragen over derogatie.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland