Eurofins waarschuwt voor dalend boriumgehalte in de bodem
„Een te laag boriumgehalte in de bodem heeft een negatieve invloed op de korrelzetting in de maïs met slecht gevulde kolven tot gevolg. De voederwaarde van de maïskuil blijft achter en dat vertaalt zich in een lagere melkproductie en gaat ten koste van de botopbouw."
Meer inzicht in boriumgehaltes
Eurofins heeft de beschikbare gegevens van het boriumgehalte in de bodem en het boriumgehalte in de kuil per regio naast elkaar gezet, om zo meer inzicht te krijgen in de ontwikkelingen van het boriumgehalte in de afgelopen vijf jaar.
Uit deze gegevens valt op te maken dat met name in het oosten van Nederland het boriumgehalte in de bodem aan de lage kant is.
Bovenstaande afbeelding laat zien dat er in meerdere regio's kuilen voorkomen met lage boriumgehaltes. Behalve in het oosten van Nederland hebben ook veel kuilen in het noordoosten en midden van Nederland een laag boriumgehalte. Datzelfde geldt voor een groot aantal kuilen op de grens van Friesland, Groningen en Drenthe.
„Voor boeren die snijmaïs telen is het belangrijk te achterhalen of het lage boriumgehalte in de kuil een gevolg is van de voedingstoestand van de bodem. Het meten van sporenelementen in de bodem wordt echter vaak achterwege gelaten. Het tekort aan borium wordt dan aan het voerhek aangevuld", aldus Croutz. „De opname van nutriënten uit ruwvoer is echter vele malen effectiever is dan de opname van nutriënten uit krachtvoer."
Boriumgehalte verhogen door speciale bemesting
Door het boriumgehalte in de bodem op peil te brengen zal in veel gevallen ook het boriumgehalte in de maïskuil toenemen. „Het toepassen van rijenbemesting is voor de maïsteelt de meest ideale werkwijze. Borium is een sporenelement dat het makkelijkste via de bodem wordt opgenomen”, aldus Courtz. „Een bladbemesting gecombineerd met andere sporenelementen kan echter ook prima resultaten opleveren.”
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Eurofins Agro