Uitstel nieuwe fosfaatnormen moet grote nadelige effecten ondervangen
Op 1 januari 2020 werd in het kader van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn een nieuwe klassenindeling van de fosfaattoestand van de bodem ingevoerd. Uitganspunt bij deze nieuwe indeling is dat de landelijke fosfaatplaatsingsruimte in tact blijft. In navolging op de nieuwe klassenindeling zou op 1 januari 2021 de gecombineerde fosfaatindicator worden ingevoerd voor het verder optimaliseren van de evenwichtsbemesting. In een eerste advies gaf de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) al aan dat het invoeren van de nieuwe klassenindeling en de gecombineerde fosfaatindicator voor individuele ondernemers nadelige gevolgen kan hebben voor de beschikbare fosfaatplaatsingsruimte. Signalen uit de praktijk onderbouwen deze aanname.
Schouten neemt signalen van ondernemers serieus
Dit was voor Schouten aanleiding nogmaals advies te vragen bij de CDM, hoe om te gaan met individuele knelgevallen. In dit advies stelt CDM dat invoering van deze systematiek op een aantal bedrijven weliswaar grote gevolgen heeft, maar dat deze gevolgen landbouwkundig te verantwoorden zijn. De afname van de plaatsingsruimte zou ook ondervangen kunnen worden door het aanpassen van de fosfaatklassenindeling. Het nadeel hiervan is dat koppeling tussen de fosfaatklassenindeling en de fosfaatbehoefte van het gewas komt te vervallen. „En dat past niet binnen de goede landbouwpraktijk, die ik voor ogen heb”, stelt Schouten. Om de boeren die het aangaat toch tegemoet te komen kiest Schouten voor een geleidelijke transitie naar het nieuwe systeem.
Grondanalyses blijven vier jaar geldig
In tegenstelling tot eerdere berichtgeving blijven grondanalyses, net als in het verleden, vier jaar geldig. Een grondanalyse van na 15 mei 2019 blijft dus geldig tot en met de gecombineerde opgave van 2023. Dit betekent dat de fosfaatgebruiksnormen van 2020 tot en met 2023 mogen worden toegepast. Voor grondanalyses die in 2020 zouden vervallen, wil Schouten een regeling opstellen, die de geldigheid van deze analyses met één jaar verlengd.
Om invulling te geven aan beide voorstellen heeft Schouten een internetconsultatie opengesteld voor een wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet. De internetconsultatie loop van 11 december 2020 tot en met 8 januari 2021. De minister is voornemens beide regelingen met terugwerkende kracht in te voeren op 1 januari 2021.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Ministerie van Landbouw