Ken jij deze feiten over diarree van het kalf?
Het verzorgen van kalveren is een vanzelfsprekendheid voor iedere melkveehoud(st)er. Toch blijkt ‘normaal’, soms voor verbetering vatbaar. Was u al op de hoogte van de volgende feiten?
- De meest voorkomende aandoening bij kalveren jonger dan drie maanden is: diarree. Dit zorgt niet alleen voor groeivertraging bij de zieke dieren maar het is met 56% de nummer 1 oorzaak van kalversterfte.
- Milde diarree – of soms onterecht ervaren als ‘gewoon’ dunne mest – zorgt ervoor dat de voerefficiëntie van het kalf vermindert. Het kalf verliest meer vocht dan normaal maar nog belangrijker zijn de voedingsstoffen die het kalf mist door de verminderde vertering in de darmen. De impact op de groei en de ontwikkeling van het jonge dier is dus ook bij dunnere mest al substantieel.
- Een kalf dat heftige waterdunne diarree heeft, kan per dag tot wel 20% van het lichaamsgewicht aan vocht verliezen. Voor een kalf van 40 kilo is dit 8 liter!
Het is vanzelfsprekend dat u diarree wil voorkomen en daarnaast ieder kalf een zo goed mogelijke weerstand wil meegeven. Maar wanneer is het kalf gezond? En wanneer moet u starten met behandelen? Of wat kunt u doen om een ziek kalf te voorkomen? Download hier het stroomschema en ga zelf aan de slag met een goede darmgezondheid.
*Bron: USA (2007). Dairy part 1: Reference of dairy cattle health and management practices in the United States, USDA-APHISVS, CEAH, #N480.1007. National Animal Health Monitoring System, Fort Collins, CO.