GD: opvallend veel aangeboren afwijkingen
![Kalf met aangeboren afwijkingen.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/03/81/469/schmallenberg.-detail.jpg)
GD heeft besloten de meldingen op te slaan en achtergrondgegevens op te vragen om te onderzoeken of er sprake is van een toename van Schmallenberg, en van een gezamenlijke risicofactor.
In meer dan de helft van de gevallen ging het om een afwijkende achterhand: geen staart, ontbreken van een anus/dikke darm, afwijkende achterpoten of een combinatie van deze verschijnselen. Verder werden ook afwijkingen aan de kop, extra poten, niet gesloten buikwand, waterhoofd, waterbuik en meerdere gevallen van een ‘binnenstebuiten gekeerd’ kalf (schistosmareflexum) gemeld.
De beschreven verschijnselen zijn niet nieuw, maar het grote aantal meldingen in korte tijd is opvallend, volgens GD. Het betrof meestal maar één kalf per bedrijf. Een deel van de afwijkingen kan bij een Schmallenberginfectie passen.
Er zijn twee dieren opgestuurd voor sectie. Daarbij bleek een kalf Schmallenberg-positief; bij het andere kalf is het virus niet aangetoond. Van een ander kalf is voor de biestopname bloed negatief getest op antistoffen tegen het Schmallenbergvirus.
Uitbraak in 2011
In Nederland raakten in de periode augustus-oktober 2011 zo'n tachtig rundveebedrijven besmet met het virus. Dieren kregen last van koorts en diarree en de melkproductie daalde. In het jaar erop werden ook misvormde kalveren (dood) geboren.
![Foto van Gineke Mons](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/77/694/gien_nov_2022.150x150.jpeg)
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Familie Nijkamp
Bron: GD Veekijker