Demobedrijven Nieuw Nederlands Weiden realiseren kwart meer gegraasd gras
Tegelijkertijd is het ureumgetal met 5 punten verlaagd naar gemiddeld 18. Daarbij bleef de gemiddelde melkproductie constant op 29 kilo meetmelk per koe per dag.
Dat meldt Stichting Weidegang. Nieuw Nederlands Weiden is gebaseerd op een grote standweide, die is onderverdeeld in vier tot zes percelen. De koeien schuiven elke dag een perceel op, en vreten dus alleen de smakelijkste verse toppen uit het gras.
Op zes praktijkbedrijven, verspreid over het land en met verschillende grondsoorten, wordt dit beweidingsconcept gedemonstreerd. De melkveehouders zijn aan de slag gegaan met Nieuw Nederlands Weiden in combinatie met langer weiden en het verlagen van het ruw eiwit in het rantsoen. „Ze hebben allemaal ruim 200 dagen geweid, sommigen zelfs meer dan 240 dagen”, geeft Bert Philipsen aan. Hij begeleidt de veehouders vanuit Wageningen UR.
Langer weiden
Uitgangspunt voor langer weiden is een hogere opname van gegraasd gras ten opzichte van ingekuild gras, omdat dat voordeliger is. De deelnemers zijn vroeg begonnen met weiden en pas begin december gestopt. Daardoor konden ze ook nog zo veel mogelijk herfstgras door de koeien zelf uit de wei laten halen. Tegelijkertijd is de huiskavel optimaal ingericht voor het concept. Zo hebben de bedrijven de hoeveelheid gegraasd gras verhoogd van 850 kilo droge stof per koe in 2018 naar 1.050 kilo in 2020.
Minder eiwit in het rantsoen
Daarnaast is het gelukt om het ureumgetal in de melk met 5 punten te verlagen naar gemiddeld 18, zonder in te leveren op melkproductie. Hiervoor zijn de bedrijven direct bij de start van het weiden overgestapt op goedkoper krachtvoer met minder eiwit. Vervolgens is de andere bijvoeding beter afgestemd op het beschikbare eiwit in het weidegras.
Op bedrijven zonder mais zijn graskuilen gemaakt met minder eiwit door gras later te maaien. Door daarnaast onder ander droger in te kuilen heeft één van de bedrijven zelfs kuilen gemaakt met 75 DVE en 35 OEB, zodat koeien het graseiwit rechtstreeks kunnen benutten. Het regelmatig laten analyseren van vers gras geeft de melkveehouders extra grip op het rantsoen en het vertrouwen scherper te sturen met rantsoenen met vers gras, aldus Stichting Weidegang.
Financieel
De deelnemende boeren zijn er dus in geslaagd om het aandeel weidegras met een kwart op te schroeven. Wat dit financieel allemaal aan voordelen oplevert, is nog niet becijferd, aldus Philipsen. „De koeien staan pas net weer op stal.” Daar wordt nog aan gerekend, zegt hij. „Maar grofweg kun je zeggen dat elke kilo drogestof uit weidegras 5 tot 10 cent goedkoper is dan een kilo drogestof uit kuilgras.” Daarmee betekent een toename van 200 kilo drogestof uit weidegras een besparing van 10 tot 20 euro per koe. En dan is de besparing op goedkoper krachtvoer met minder eiwit nog niet ingerekend.
Rust
Maar Nieuw Nederlands Weiden biedt ook nog een ander voordeel, wat niet zo makkelijk in geld is uit te drukken. Philipsen: „Boeren ervaren dat deze manier van weiden makkelijker is te plannen en uit te voeren. Je draait gewoon weken achtereen hetzelfde rondje met de koeien. Dat geeft een hoop rust.” Juist dat aspect maakt dat het beweidingsconcept inmiddels goed aanslaat in de praktijk, zegt hij.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Agrio archief
Bron: Stichting Weidegang