Emigreren naar de Duitse Eifel
De melkveehouders boerden jarenlang in het Limburgse Bocholtz. Noël Géron bouwde het bedrijf in de loop der jaren uit van 60 naar 300 melkkoeien. “Ik heb er 24 jaar geleden de allereerste zij-aan-zij-binnenmelker van Fullwood Packo gekocht”, vertelt Noël Géron. Vader en zoon Géron hadden plannen klaarliggen om in Bocholtz uit te breiden. De fosfaatwetgeving en de grondprijs en -schaarste deed hen besluiten te emigreren.
In het Duitse dorpje Niehl, op 165 kilometer afstand van hun Nederlandse bedrijf, bouwen de melkveehouders aan hun levenswerk: Niehl Dairy. Ze kochten er een paar jaar geleden twee bestaande bedrijven en bouwden op een aangrenzend perceel twee imposante stallen. “In Nederland zag ik geen perspectief meer. Onze toekomst als ondernemer was onzeker”, vertelt de jonge melkveehouder Jean-Pierre Géron.
De Duitse Eifel wordt gekenmerkt door een glooiend landschap. “We produceren panoramamelk”, zo zeggen de melkveehouders gekscherend. Familie Géron kocht twee bestaande locaties en een nieuwbouwlocatie (rechts op de foto). De melkveehouders bewerken in Niehl 225 hectare. Ze hebben 80 hectare in eigendom. Het overige deel is langdurige pachtgrond.
Dit is de nieuwbouwlocatie. Dit perceel werd voorafgaand aan de bouw geëgaliseerd, om op één peil te kunnen bouwen. Op de voorgrond is het melkgebouw zichtbaar. Op de achtergrond is de nieuwe ligboxenstal te zien. “Deze locatie biedt volop uitbreidingsmogelijkheden”, aldus Noël Géron. De melkveehouders hebben uitgerekend dat ze met de Saturnus binnenmelker 1.100 koeien driemaal daags kunnen melken.
Vader en zoon Géron zijn ambitieus. Ze maken hun groeistrategie waar met een duidelijke visie. “Melken, voeren en goed personeel; de rest is bijzaak”, zo stelt Noël Géron. De koeien worden driemaal daags gemolken in de Saturnus binnenmelker van Fullwood Packo. Het rollendjaargemiddelde ligt in het najaar van 2020 op 10.000 liter, met 4,30 % vet en 3,50 % eiwit. De melkveehouders werken toe naar een productie die zeker 1.000 tot 1.500 liter hoger ligt. “In Nederland zaten we daar ook op. We hebben op deze locatie drie groepen koeien bijeengebracht, met wat gezondheidsproblemen tot gevolg. Maar de weg naar boven is ingezet”, vertelt Jean-Pierre Géron.
De koeien lopen via de centrale gang in de buitenlucht van de ligboxenstal (links) naar het melkgebouw (rechts). De ruimte tussen beide gebouwen wordt in de toekomst benut voor de bouw van een tweede ligboxenstal. De erfverharding op de nieuwbouwlocatie wordt nog aangepakt.
De koeien lopen in alle rust richting het melkgebouw. Vader en zoon Géron delen dezelfde visie. “Stilstand is achteruitgang. We blijven investeren om bij te blijven en willen tot de top behoren”, aldus Noël Géron. De melkveehouders melken in Niehl nu nog op twee nabijgelegen locaties. Ze streven ernaar om alle koeien binnen een paar jaar op de nieuwe locatie te melken.
Via een opdrijfhek worden de koeien in de wachtruimte naar de melkstal gedreven. De wachtruimte biedt plaats aan 180 koeien. De melkveehouders werken zeer gestructureerd, met vaste protocollen voor alle werkzaamheden. De koeien worden op de nieuwbouwlocatie driemaal daags gemolken: om 6.00 uur, om 14.00 uur en om 22.00 uur. De 31-stands Saturnus binnenmelker van Fullwood Packo past bij de groeistrategie van de melkveehouders en de schaalgrootte die zij voor ogen hebben.
Noël en Jean-Pierre Géron deinzen er niet voor terug hun medewerkers veel verantwoordelijkheden te geven. De werkzaamheden gebeuren op vooraf vastgelegde dagen en tijdstippen. “Koeien verzorgen is onze prioriteit. Je zult mij niet snel op een trekker zien”, aldus Jean-Pierre Géron.
In de Saturnus zij-aan-zij binnenmelker kan één persoon in een uur tijd 150 koeien melken. “De Saturnus binnenmelker van Fullwood Packo is compact. Het overzicht is groot en de looplijnen zijn kort. De beweegbare vloer maakt het melken comfortabel. Wij willen ons personeel laten melken op de manier waarop we dat zelf ook graag doen”, vertelt Noël Géron. De melkveehouders beschikken in totaal over 11 melkers, die één of meerdere melkbeurten per week voor hun rekening nemen.
De keuze voor een Saturnus zij-aan-zij binnenmelker is heel bewust gemaakt. “In een visgraatopstelling is het veel risicovoller om vaarzen te melken. Je moet dan echt uitkijken voor trappende vaarzen”, vertelt Noël Géron. De melkveehouders hebben voorafgaand aan de koop twee keer proef gemolken in een identieke melkstal. “We waren meteen overtuigd”, aldus Jean-Pierre Géron. De melkveehouders willen Nooren als dealer van Fullwood Packo niet onbenoemd laten. Ze hebben uitstekende ervaringen met dit bedrijf.
De melkveehouders kunnen hun dieren via de melkstal eenvoudig separeren. Er zijn maar liefst drie behandelstraten. Daarin bevindt zich onder meer een klauwbekapbox. In het melkgebouw zijn twee ruime strohokken voor afkalfkoeien opgenomen. Voor attentiekoeien zijn er ligboxen. “We hebben goed nagedacht over de invulling van de nieuwbouw. De routing was een belangrijk aandachtspunt. De looplijnen moeten logisch en kort zijn”, vertelt Jean-Pierre Géron.
Carly Peters (26) is als vriendin van Jean-Pierre Géron eveneens naar het Duitse Niehl geëmigreerd. De voormalig kinderverzorgster ontfermt zich op het bedrijf over de kalveren. Medewerkers op het bedrijf kunnen de kalfjes eenvoudig met een kalvertaxi van het strohok naar de eenlingboxen vervoeren. Carly houdt ook de Facebookpagina van Niehl Dairy bij. De ondernemers vinden het belangrijk om met open vizier te ondernemen. “We zijn transparant”, aldus Noël Géron.
De koeien gaan na de melkbeurt via de centrale gang terug naar de ligboxenstal. De najaarszon zorgt voor mooie plaatjes. De melkveehouders zetten volop in op comfort voor de koeien. De dieren liggen in diepstrooiselboxen. Die zijn gevuld met gescheiden mest. Overzicht van de 2+0+2-rijgige ligboxenstal. Wat opvalt is de serene rust op het bedrijf. De dieren gedijen goed in hun nieuwe onderkomen.
De dieren krijgen een TMR-rantsoen voorgeschoteld. De melkveehouders hebben een zelfrijder in gebruik. Voor de zekerheid hebben de melkveehouders de oude getrokken voermengwagen als reserve in de machineberging klaarstaan. “Voeren moet dagelijks goed gebeuren. We zitten hier in een wat afgelegen gebied. Mechanisatiebedrijven komen hier in het weekend niet langs. Daar houden we rekening mee.”, vertelt Noël Géron.
Het indrukwekkende melkgebouw van de familie Géron. Bij mooi weer is de roldeur geopend, zodat je vanaf het erf een blik kan werpen op de Saturnus binnenmelker van Fullwood Packo.
De melkveehouders hebben positieve ervaringen met driemaal daags melken in de carrousel van Fullwood Packo. “Het komt de gezondheid en de productie van de koeien ten goede. We hebben nauwelijks gevallen van mastitis”, zegt Noël Géron.