Impact van de eerste ‘Covid-19’-golf minder groot dan verwacht
Het direct wegvallen van de vraag naar zuivel in de horeca en het foodservice kanaal als gevolg van de uitbraak van Covid-19, zette de melkprijs direct onder druk. Van januari tot april daalde de zuivelnoteringen in Nederland met 15 tot 30 procent. In de zomer herstelde de noteringen enigszins, maar ook in september lagen de noteringen nog 5 tot 17 procent onder het niveau van januari.
Vooruitblik
Voor de middellange termijn verwacht Alfons Beldman van Wageningen Economic Research dat de koopkracht in zowel Europa als in de olie exporterende landen verder onder druk komt te staan. De verwachte economische recessie in 2021 en daarna en de extreem lage olieprijzen, hebben een ongunstig effect op de melkprijs. Het is op dit moment moeilijk in te schatten wat de precieze gevolgen zullen zijn, maar in verschillende landen, waaronder de VS, zijn behoorlijke voorraden aangelegd. Zolang deze voorraden boven de markt hangen kunnen ze een negatief effect hebben op het herstel van de zuivelnoteringen.
Beldman verwacht dat de meeste melkveehouders de gevolgen van een lage melkprijs op korte termijn wel op kunnen vangen door bijvoorbeeld het uitstellen van vervangingsinvesteringen. Op de middellange en lange termijn kan de lage melkprijs echter leiden tot liquiditeits- en continuïteitsproblemen bij melkveehouderijen. De spreiding in financiële resultaten tussen bedrijven onderling is groot en dat heeft tot gevolg dat ook de gevolgen van de lage melkprijs per bedrijf sterk kunnen verschillen.
Verwerkingscapaciteit
Aan het begin van de pandemie waren er grote zorgen over het waarborgen van de verwerkingscapaciteit. Uiteindelijk zijn de melkfabrieken erin geslaagd alle melk te verwerken zonder aanspraak te hoeven maken op elkaars verwerkingscapaciteit. Bij een aanhoudende pandemie tot de volgende piek (april-mei) in de melkaanvoer, blijft het risico van te weinig verwerkingscapaciteit aanwezig.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Wageningen Economic Research